Hvordan sette opp en super Windows-pc med bare gratis programvare -Del 1

OBS! Informasjonen her kan være utdatert!

Denne artikkelen er mange år gammel, og mye kan ha endret seg siden den ble skrevet. Vær kritisk, og sjekk også andre kilder.

Mitt skrivebord, slik det ser ut akkurat nå

Mitt skrivebord mens jeg skriver dette.

Dette er del 1 i artikkelserien Hvordan sette opp en super Windows-pc med bare gratis programvare.

I denne delen tar jeg for meg hva jeg avinstallerer når pc'en er ny, forklarer hvordan vi installerer AVG Anti-Virus Free Edition, går igjennom Microsoft Defender for de som har Windows XP og ikke Vista, i tillegg til å introdusere dere for det glimrende lille programmet RocketDock.

Ikke så rent sjelden setter jeg opp en ny Windows-pc (Windows Vista), også for privatpersoner, og da er det om å gjøre å få til mest og best mulig til lavest mulig kostnad. I tillegg pleier jeg å gjøre noen kosmetiske endringer, for å vise at ikke alle Windows-maskiner må se dønn like ut.

Prosessen innebærer å først avinstallere mye av det pc-leverandøren har bundlet med Vista, før jeg installerer ny programvare lastet ned fra Internett. (Altså må du være koblet til Internett hvis du ønsker å gjøre noe tilsvarende.) Til slutt gjør jeg det slik at det er behagelig å hvile øynene på skjermen når den er skrudd på.

Dette er hva jeg gjør:

Prosessen, steg for steg

Innledning

Målet med denne artikkelserien er som følger:

 • Forklare hvilke programmer det er greit å fjerne fra en nyinnkjøpt datamaskin.
 • Forklare hvilke programmer jeg installerer på en nyinnkjøpt datamaskin.
 • Forklare hvordan jeg konfigurerer programmene jeg har installert.
 • Vise hvordan og hvilke kosmetiske endringer jeg gjør i Windows Vista.

Forkunnskaper som er nødvendige for å kunne følge handlingene i disse artikkelene er at man vet hvordan man bruker mus og tastatur, i tillegg til at man vet hvordan man installerer og avinstallerer programmer

Ønsker du å lære mer om hvordan man installerer et program kan du klikke her for å lese om emnet.

Tiden det tar å gjennomføre alt i denne artikkelserien er fem til seks timer, avhengig av hvor raskt du arbeider og hvor rask internettilkobling du har. Resultatet er vel verdt arbeidet! (Det er ikke slik at du må gjøre alt jeg har beskrevet her, og det er heller ikke slik at du må gjøre det i den rekkefølgen jeg har satt opp.)

Du følger denne veiledningen på eget ansvar og risiko!

Bare så det er sagt med en gang: Noe av det vi omtaler her forutsetter at du har en lovlig versjon av Windows. (Er maskinen din splitter ny burde ikke det være noe problem.) Jeg kommer for øvrig til å bruke en Asus-maskin som eksempel gjennom denne artikkelen. Har du en annen type maskin kan det du bør fjerne være annerledes, mens det du skal installere vil være det samme.

Når man kjøper en ny datamaskin er det ikke bare operativsystemet som kommer ferdig installert. Produsenten har gjerne inngått samarbeidsavtaler med forskjellige programvareselskap, og disse benytter sjansen til å promotere egne produkter ved å tilby prøveversjoner man må betale for etter en viss tid. I tillegg legger gjerne pc-produsenten ved egenprodusert programvare, for å dekke behov du ikke visste du hadde.

Stort sett alt av dette avinstallerer jeg og erstatter med gratis programvare fra Internett, eller jeg erstatter det ikke i det hele tatt, og savner det heller ikke.

Eksempler på programvare jeg avinstallerer er testversjoner av Antivirus, testversjoner av microsoft Office samt småprogrammer som (fortsatt med Asus-maskinen som eksempel) ASUS Net4Switch, ASUS MultiFrame, ASUS LifeFrame2, ASUS Power4 Phone og Instant Fun PLUS.

Disse sistnevnte småprogrammene varierer fra produsent til produsent, men stort sett opplever jeg at de ikke har noen annen funksjon enn å gjøre oppstarten av pc'en tregere.

 

Programvaren jeg installerer er følgende (Alt er gratis å bruke så lenge det er til privat bruk)

Fremgangsmåten til disse programmene er forklart i del 1 av artikkelserien:

 • AVG Anti-Virus Free Edition fra Grisoft (Kan lastes ned herfra)
 • Windows Defender fra Microsoft mot Spyware (Hvis du har XP. I Vista er en enda bedre versjon inkludert.) (Kan lastes ned herfra)
 • RocketDock programstarter fra PunkSoftware (Kan lastes ned herfra)

---

Fremgangsmåten til disse programmene er forklart i del 2 av artikkelserien:

 • Opera nettleser fra norske Opera (Kan lastes ned herfra)
 • Firefox nettleser (Kan lastes ned herfra)

---

Fremgangsmåten til disse programmene er forklart i del 3 av artikkelserien:

 • Thunderbird epostbehandler (Kan lastes ned herfra) Settes opp med en Gmail konto (IMAP) sammen med Google Kalender.

---

Fremgangsmåten til disse programmene er forklart i del 4 av artikkelserien:

 • IE7Pro som forbeder Internet Explorer (Kan lastes ned herfra)
 • Windows Essentials Codec Pack som gjør at du slipper å installere RealPlayer og Apple Quicktime (Windows Essentials Codec Pack med Media Player Classic kan lastes ned herfra)
 • 7-Zip kompresjonsprogram (Kan lastes ned herfra -Per i dag skal du normalt sett velge 32-bits versjonen)
 • PrimoPDF som lager pdf-dokumenter fra Nitro PDF Inc. (Kan lastes ned herfra)
 • Glary Utilities fra Glarysoft -Vedlikeholdsverktøy (Kan lastes ned herfra)

---

Fremgangsmåten til dette programmet er forklart i del 5 av artikkelserien:

 • OpenOffice (2.3.1) som er en gratis pakke med kontorprogrammer. (Tilsvarer Microsoft Office) (Kan lastes ned herfra)

---

Fremgangsmåten til disse programmene er forklart i del 6 av artikkelserien:

 • Foxit Reader PDF-leser fra Foxit Software (Kan lastes ned herfra)
 • Google Earth fra Google -hele jordkloden (og verdensrommet) i bilder (Kan lastes ned herfra)
 • Picasa fra Google -bildearkivering og behandling (Kan lastes ned herfra)
 • Paint.Net bildebehandling (Kan lastes ned herfra)
 • Screamer Radio (OBS! Last ned betaversjonen!) fra David Zidar (Kan lastes ned herfra)

 

Hvis maskinen jeg setter opp er min egen installerer jeg også en del annen, glimrende gratis programvare, men mye av det overlapper programmene nevnt over, eller er i overkant avanserte å bruke hvis du er i målgruppen til haagenrud.net.


Avinstalleringen og installasjon av AVG Anti-Virus

Du har skrudd på maskinen, installert operativsystemet, og er oppe og går. Hva nå? Her er en oversikt over hva jeg gjør:

 1. Går på Internett med Internet Explorer og laster ned AVG Anti-Virus. (Husk å lagre filen et sted hvor du finner den igjen. Skrivebordet er et fint sted.
 2. Når nedlastningen er ferdig avinstallerer jeg Norton (vanligst), MacAfee eller hva de nå har dyttet inn av antivirus. Dette gjør jeg ved å gå i kontrollpanelet ( Start ->Kontrollpanel->Avinstaller et program) og klikker på programmene som skal bort. Når programmet jeg skal fjerne er merket klikker jeg på Avinstaller litt lenger opp i vinduet, og følger instruksjonene. Får jeg spørsmål om jeg virkelig vil fjerne alt bekrefter jeg at så er tilfelle.
 3. Punkt to krever ofte en restart av datamaskinen. Når den er restartet installerer jeg AVG Anti-Virus og oppdaterer det til de siste antivirus-definisjonene. Dette er selvforklarende under installasjonsprosessen. Bare husk og sett en hake ved at den skal hente definisjonene fra Internett, og at den ikke trenger å spørre deg om lov hver gang. (Husker du hvor du lagret filen du lastet ned i sted? Dobbeltklikk på den nå og installér. -Og hvis du er i tvil; etter at et program er ferdig installert er det bare å slette installasjonsfilen du lastet ned i utgangspunktet. Dette gjelder ikke bare AVG Anti-Virus, men alle programmer.)
 4. Nå avinstallerer jeg rester av Norton som ikke forsvant på første forsøk. Gå i kontrollpanelet (Start->Kontrollpanel->Avinstaller et program) til pc'en igjen og let opp programmer som enten inneholder Norton eller Symantec. (Symantec er firmaet som lager Norton.) Et typisk program som henger igjen er Symantec LiveUpdate. Få det bort!
 5. Nå som vi er inne i kontrollpanelet kan vi fjerne flere programmer. Ta bort Microsoft Office (Hvis du ikke har en betalt lisens, selvfølgelig), Microsoft Office registrering samt Asus-programmene jeg listet opp over. Er det andre programmer i listen du kjenner til og du er sikker på du aldri kommer til å bruke kan du ta bort de også. Er du i tvil om noe lar du være å ta det bort.

Den lille operasjonen vi har gjort nå (liten og liten Fru Blom; å avinstallere Norton og MS Office tar laang tid...) gjorde at hvis du hadde tatt en ny restart nå ville du sett at maskinen faktisk startet opp raskere.

Oppdatering av Windows

Når du setter opp en ny pc er det svært sjelden operativsystemet er oppdatert. Det kan være sikkerhetsfikser, og det kan være forbedrete funksjoner som er laget etter at pc'en din ble sendt til butikken for salg. Derfor må vi sørge for at vi får oppdatert systemet ditt, og dette er et greit tidspunkt å gjøre det på.

Sannsynligvis har Vista på egenhånd begynt å oppdatere seg, hvilket vil vise seg som et lite blått ikon med noen fargeprikker på nede i høyre hjørne. Det har også trolig poppet opp en ballongmelding om oppdateringen. Hvis så ikke er tilfelle kan du klikke på Start->Kontrollpanel og titte nede til venstre i det nye vinduet. Klikk på Se etter nye oppdateringer. Resten av prosessen er selvforklarende. Det kan hende du må bruke musen til å bekrefte enkelte valg.


Konfigurasjon av Windows Defender og RocketDock

Hvis du ikke allerede har lastet ned programmene jeg listet opp tidligere kan du gjøre det nå. Hvis du er i tvil om hvordan du installerer programmer kan du lese artikkelen her.

Det jeg kommer til å gjøre i denne artikkelen er å gå igjennom det som bør legges spesielt merke til under hver installasjon. Med unntak av AVG Anti-Virus er det ikke relevant hvilken rekkefølge programmene blir installert i. Jeg ville uansett, hvis du følger denne guiden, men har Windows XP, installert Windows Defender først.

Windows Defender

Hvis du har Windows XP bør du installere Windows Defender, som beskytter mot spionprogrammer. Har du Windows Vista er programmet inkludert, så du kan hoppe over dette avsnittet.

Installasjonen er ganske rett frem (med unntak av det jeg har illustrert under her), så det er bare å klikke ja og neste hele veien. Når programmet er installert går det selv på Internett og ser etter oppdateringer, og det fungerer bra med standardoppsettet, slik at du ikke trenger å gjøre noe som helst. Vær klar over at selv om du lukker programmet med X oppe i høyre hjørne vi det fortsette å kjøre i bakgrunnen. (Og det er bra, ellers ville du ikke vært sanntidsbeskyttet.)


RocketDock

RocketDock er et fantastisk lite program. I stedet for at du lagrer snarveiene til programmene du bruker ofte på skrivebordet, eller blar deg gjennom systemet fra Start-knappen har du en flott oppgavelinje med store ikoner, som er i skjul når du ikke trenger den.

Klikk på bildet under (Denne siden lukker seg ikke!) for å se et eksempel på RocketDock. Det jeg snakker om er oppgavelinjen på toppen av bildet. Hvert av symbolene starter et bestemt program, eller tar deg direkte til et bestemt sted på pc'en. (På bildet under er det Internet Explorer som er i ferd med å startes.)

Installasjonen:

 • Ingenting spesielt. Installer programmet med standard innstillinger.

Førstegangs oppstart og konfigurasjon:

Start opp programmet. (Fra Start ->Alle programmer->RocketDock

Nesten helt til høyre på RocketDock har du et ikon som består av en gullfarget form med en hammer over (Se bildet over). Klikk på det for å bli tatt til vinduet hvor du gjør innstillingene for programmet. Øverst i det nye vinduet kan du velge språk. Sett det til norsk, klikk ok (slik at vinduet lukker seg) og klikk på hammerikonet på nytt. Nå er innstillingsvinduet på norsk.

Under alternativet Genereltlager du følgende oppsett: (Klikk på bildet under for å se det i full størrelse. Denne nettsiden lukker seg ikke!)


Ikke klikk ok, men klikk på Ikoner til venstre i innstillingsvinduet. Her lager du følgende oppsett (Den eneste endringen jeg har gjort her er å sette kvaliteten til Høy. Blir denne innstillingen for treg å arbeide med kan du sette den tilbake til Normal igjen.): (Klikk på bildet under for å se det i full størrelse. Denne nettsiden lukker seg ikke!)


Ikke klikk ok, men klikk på Posisjon til venstre i innstillingsvinduet. Her lager du følgende oppsett (Har du som jeg, flere skjermer, kan du si her hvilken skjerm du vil at RocketDock skal operere på. Hvis ikke lar du dette alternativet stå urørt. Du må heller ikke ha RocketDock på toppen av skjermen. Hvor du vil den skal være plassert velger du under Skjerm posisjon): (Klikk på bildet under for å se det i full størrelse. Denne nettsiden lukker seg ikke!)


Ikke klikk ok, men klikk på Stil til venstre i innstillingsvinduet. Her lager du følgende oppsett (RocketDock kommer med en mengde forskjellige temaer, som påvirker hvordan det hele ser ut. Personlig liker jeg temaet VistaBlack best, og har derfor valgt det.): (Klikk på bildet under for å se det i full størrelse. Denne nettsiden lukker seg ikke!)


Ikke klikk ok, men klikk på Oppførsel til venstre i innstillingsvinduet. Her lager du følgende oppsett (Det viktigste i dette vinduet er å sette en hake i alternativet Gjem Dock automatisk. Da er RocketDock alltid skjult, bortsett fra når du fører musen din helt opp til toppen av skjermen (Hvis det er der du har plassert RocketDock).): (Klikk på bildet under for å se det i full størrelse. Denne nettsiden lukker seg ikke!)


Du kan egentlig klikke ok nå, men det er et alternativ til, som heter Om, og her har du en knapp som heter Oppdater. Denne gjør at RocketDock går på Internett og sjekker om det finnes noen nye versjoner av programmet. Gjør det det oppdaterer RocketDock seg selv. (Klikk på bildet under for å se det i full størrelse. Denne nettsiden lukker seg ikke!)


Nå er RocketDock ferdig konfigurert, iallefall teknisk. Det neste nå er å velge hvilke programmer og områder på datamaskinen du vil ha tilgang til fra RocketDock.

Fjerning av ikoner (snarveier) fra RocketDock

Som du ser hvis du titter på RD (La oss kalle RocketDock for RD), er det bl. annet en t-skjorte der. Denne kan du klikke på hvis du ønsker å støtte økonomisk de som utvikler RD (noe du bør gjøre!), men når du har støttet de én gang trenger du ikke lenger denne snarveien. Hvordan ta den bort? Venstrelikk, uten å slippe knappen, på t-skjorten, og dra hele ikonet (t-skjorten) ut fra RD. Nå kan du slippe. Popp sier det, og ikonet er borte! 🙂

Legge til ikoner (snarveier) i RocketDock

Du går ofte på Internett, og da bruker du (fordi du ennå ikke har installert hverken Opera eller Firefox) Internet Explorer. Hvordan få en snarvei til Internet Explorer i RocketDock?

Klikk på Start og se først om du ser en snarvei til Internet Explorer der. Snarveien (ikonet) ser slik ut: Hvis du ikke finner det direkte når du klikker på Start kan du klikke på Alle programmer og finne det der. Uansett, når du først har funnet det gjør du akkurat det motsatte av hva du gjorde da du fjernet t-skjorten i sted. Venstreklikk (og hold knappen inne) på ikonet til Internet Explorer. Dra det deretter opp over RD og slipp. Det plasserer seg i RD der du slapp det! (Ikke ble det borte fra der du dro det fra heller!)

Dette kan du gjøre med alle slags programmer og snarveier. Enkelt, ikke sant?

2 kommentarer

 1. tom ottar røw på 5. april 2008 kl 08:58

  Rocketdock er eit fint lite program.
  Gjer faktisk maskinen raskare, då alle ikoner på skrivebordet blir flytta til ein plass.
  Samt at det ser stilig ut då. Det er jo også morsomt.

  • E Haagenrud på 5. april 2008 kl 18:24

   Ja, RocketDock er en skjult liten gave til Windowsbrukerne.
   At det gjør pc’en raskere har jeg ikke tenkt på, men det forutsetter naturligvis at du fjerner ikonene fra skrivebordet etter at du har lagt i inn i RocketDock.
   -Takk for kommentaren forresten, du er den aller første!

   Mvh Erol Haagenrud

Legg igjen en kommentar