WOT, en enkel måte å sikre seg mot skit på Internett

OBS! Informasjonen her kan være utdatert!

Denne artikkelen er mange år gammel, og mye kan ha endret seg siden den ble skrevet. Vær kritisk, og sjekk også andre kilder.

Det begynner å bli svært vanskelig å vite om nettsiden man besøker er ren og fin, eller om det ligger skjulte ting der som bare venter på å få kapre kredittkortnummeret ditt og verre ting. WOT er en bra partner å ha med seg når man er ute og surfer.


Du har sikkert hørt om phishing, hvilket betyr at du tror du er på dnbnor.no, fordi siden du besøker er til forveksling lik den originale, eneste synlige forskjell er at adressen til siden er dnbnor.no.com og ikke dnbnor.no. Bak den falske siden sitter det folk som er svært dyktige til å lure folk for penger. Andre farer på Internett er skjult kode på sider som tilsynelatende er uskyldige, men som har akkurat samme skumle hensikt som rene phishing-sider.

Utfordringen til deg som er på Internett er å vite hvilke sider det er trygt å besøke, og hvilke man bør holde seg unna, og det er her WOT kommer inn i Bildet.

WOT, som er en forkortelse for Web Of Trust (Nettverk av tillit) er et lite program som integreres i nettleseren din, og som synliggjør ved hjelp av fargekoder hvor trygt det er å besøke nettsiden du er på. Er nettsiden virkelig “farlig” popper det opp en stor advarsel mitt på skjermen, som hindrer deg i å gå inn på nettsiden.

Bak WOT er det en stor og aktiv brukergruppe; nemlig alle de som har installert WOT selv. Som registrert medlem (koster ingenting) kan du nemlig selv delta i rangeringen av nettsidene. Du må ikke registrere deg, men da får du heller ikke varslet andre om potensielt skumle nettsteder. (Du får naturligvis opp andres rangering selv om du ikke er registrert.) Det er for øvrig millioner av brukere av WOT.

WOT er nært knyttet opp mot nettleseren du bruker, og det fungerer heller ikke i alle nettlesere.

  • Firefox: Gå til Tilleggssidene til Mozilla på Internett og klikk på “Add to Firefox”. Tilleggsidende finner du her. Installasjonen er selvforklarende.
  • Internet Explorer: Besøk nedlastingssidene til WOT og klikk på FREE DOWNLOAD for Internet Explorer. Nedlastingssidene finner du her. Installasjonen er selvforklarende.
  • Google Chrome: Foreløpig er det bare den nyeste betaversjonen (som fungerer utmerket ) som støtter utvidelser a lá WOT. Bruker du Chrome som nettleser anbefaler jeg derfor at du laster ned og installerer den nyeste versjonen av Chrome herfra (klikk på Download Latest Version oppe til høyre på nettsiden). Når Google Chrome er installert hos deg i den nye betaversjonen starter du Chrome og besøker WOT, på denne siden.  Midt på nettsiden ser du det står Downloads. I skrivende stund er det versjon 0.7 du skal laste ned og installere, men det kan endre seg, så sjekk det opp mot hvilken versjon av Chrome du har installert. (Det kan du finne ut ved å klikke på skiftenøkkelen i Chrome, og deretter Om Google Chrome.) Selve installasjonen av utvidelsen er selvforklarende.
  • Opera: Denne nettleseren støtter desverre ikke løsninger som WOT

I stedet for at jeg skal forklare hvordan WOT fungerer i praksis anbefaler jeg deg å gå til google.no og søke opp screensavers. Tipper du vil få deg en liten overraskelse! (OBS! Tenk på fargekodene som trafikklys; Rødt betyr fare, gult betyr tvilsomt og grønt er trygt.)

Også når du er inne på en nettside vil du kunne se statusen fra WOT. I Firefox ser du f.eks en (forhåpentligvis) grønn ring oppe på verktøylinjen, mens i Google Chrome ser du symbolet nede til venstre.

 

Lykke til med et (litt) sikrere Internett! 🙂

Legg igjen en kommentar