WordPress forklart (med temaet Alyeska og innstikket Wysija)
OBS! Informasjonen her kan være utdatert!
Denne artikkelen er mange år gammel, og mye kan ha endret seg siden den ble skrevet. Vær kritisk, og sjekk også andre kilder.
Innledning
I flere prosesser hvor jeg har satt opp WordPress som publiseringsverktøy for mine kunder har jeg støtt på det faktum at jeg ikke finner WordPress-dokumentasjon på norsk. Ettersom svært mange av de som tar WordPress i bruk har sin ekspertise på helt andre områder enn webpublisering har dette vært et stort savn, så jeg har skrevet en selv. (Jeg anbefaler den som skal benytte dette dokumentet å skrive det ut, og ha det liggende fremme når man sitter innlogget i WordPress-installasjonen.) For øvrig vil det være spor i dette dokumentet fra at det er skrevet for en kunde av meg. Jeg håper det ikke er for forstyrrende…
- Jeg innleder med en (ekstremt grunnleggende) forklaring av HTML,
- forklarer litt om CSS,
- hvordan man formaterer bilder til bruk på nettsider,
- litt om hvordan WordPress er bygget opp,
- før jeg går igjennom menyen man ser når man er innlogget som administrator i WordPress.
- Til slutt har jeg noen tips og triks,
- samt litt om det som er spesielt tilknyttet temaet Alyeska.
(Dette må også nevnes først: Når jeg lager en WordPress-site med Alyeska som tema laster jeg opp bruksanvisningen som følger med temaet til http://adressentilhjemmesiden.no/bruksanvisning/. Da er det alltid enkelt for kundene mine å finne den igjen. –Så velger du et tema hvor en html-bruksanvisning er inkludert (det er ikke bare Alyeska som har dette) så anbefaler jeg deg å gjøre det samme.)
(Denne posten kan lastes ned som en (bedre formatert) pdf herfra: WordPress forklart, med temaet Alyeska og innstikket Wysija.pdf)
Forståelse av presentasjon på Internett
HTML
Internett ble i sin tid laget for kun å dele tekst. Til dette designet de et språk som kalles HTML (Hyper Text Markup Language).
HTML benytter tags for å beskrive funksjonen til teksten som skrives. Formatet er (stort sett) som følger:
<funksjon>Tekst som har funksjon</funksjon>
.
Som dere ser er det to tilsynelatende like elementer før og etter teksten. Forskjellen er at den siste «krokodilleparentesgruppen» har en / i seg. Denne indikerer en avslutning på beskrivelsen av funksjonen.
Nettleseren din tolker så disse tagsene, og presenterer teksten på forskjellig måte, avhengig av hvordan du har beskrevet teksten.
Her følger noen eksempler på HTML-tags:
<h1>Overskrift</h1> <h2>Den viktigste overskriften</h2> <h3>Veldig viktig overskrift</h3> <h4>Ganske viktig overskrift</h4> <h5>Litt viktig overskrift</h5> <h6>Den minst viktige overskriften</h6> <p>Avsnitt (Eller setning, om du heller vil kalle det dét.)</p>
Denne listen uten nummerering (unordered list) lages på følgende måte i HTML:
- Listepunkt
- Et listepunkt til
- Enda et listepunkt
<ul> <li>Listepunkt</li> <li>Et listepunkt til</li> <li>Enda et listepunkt</li> </ul>
Denne nummererte listen (ordered list) lages på følgende måte i HTML:
- Listepunkt
- Et listepunkt til
- Enda et listepunkt
<ol> <li>Listepunkt</li> <li>Et listepunkt til</li> <li>Enda et listepunkt</li> </ol>
(Innrykket i HTML-koden er ikke teknisk nødvendig. Det gjøres slik for at det skal være enklere å lese for oss mennesker)
En komplett oversikt over HTML-tags finner du her:
http://w3senteret.com/html5/html5_tags_liste.php (Siden er på norsk)
CSS (Cascading Style Sheets)
Etter hvert som Internett ble mer utbredt ble det viktig også å style de forskjellige HTML-elementene. Innledningsvis ble det gjort på følgende måte: (Husk at dette er fra den tiden man satt og skrev selve koden, lenge før WordPress kom på banen.)
<h3 font-color="red">Tekst som er farget rød.</h3>
Se deretter for deg at planen var at alle dine h3-overskrifter skulle være røde. Det blir mye ekstra skriving for noe som er likt for veldig mange elementer...
Nordmannen Håkon Wium Lie syntes dette var veldig unødvendig, og fant derfor opp Cascading Style Sheets, forkortet CSS.
Prinsippet er som følger.
I en egen fil definerer man hvordan alle (eller de man bruker på nettsiden) HTML-elementer skal se ut. Nettleseren sjekker så css-filen før den viser elementene, og styler de deretter. Fordelen er stor. Nå kan du skrive på én linje i stilarket ditt (det er dét det kalles på norsk) at <h3> skal være rød, for å style alle <h3>-tags røde. -Og fordelene er enda større når du skal endre noe etter at nettsiden er ferdig. Tidligere måtte man gå inn på hvert eneste <h3>-element og endre fra rød til grønn, med css endrer du det bare ett sted.
Med CSS har du (nesten) 100 % kontroll på hvordan en nettside blir seendes ut. Du bruker CSS til å plassere bilder, justere nettsidens bredde, dele den opp i kolonner, og alt annet du kan tenke deg at har med utseendet på siden å gjøre.
Du kan lese mer om CSS her:
http://w3senteret.com/css/index.php (Siden er på norsk)
Hvorfor nevner jeg så alt dette? Var det ikke WordPress du skulle lære oss?
-Jo, det er WordPress dere skal beherske. -Men en forutsetning for å forstå hvordan WordPress fungerer og hvorfor det gjør som det gjør er å i alle fall ha en grunnleggende forståelse av hva som skal til for å bygge en nettside. -Og alt WordPress gjør ender til slutt opp som HTML og CSS.
-Ikke minst er ovennevnte viktig når du skal forsøke å forstå hvorfor WordPress ikke gjør som du ønsker. (Tro meg, det skjer rett som det er!)
Behandling av bilder for bruk på nett
Det aller viktigste når det gjelder å produsere bilder som skal lagres på en nettside er at de må være så små som mulig. Da mener jeg ikke i pixler, men i lagringsstørrelse. Dette skyldes naturligvis at på trege tilkoblinger kan nedlasting av bilder ta veldig lang tid.
Prosedyre for å generere et bilde for bruk på nett
(Dette er hvordan jeg gjør det, og det er absolutt ingen regel, kun en anbefaling.)
- Jo bedre kvalitet det er på originalbildet, jo bedre er det.
- Skaff deg (og lær deg) et bildebehandlingsprogram som både kan skalere, croppe (beskjære) og redusere kvaliteten ved lagring. I Mac forstod jeg at dette finnes allerede. I Windows kan du laste ned og installere f.eks PhotoFiltre (som også støtter lag, om du skulle ha behov for noe avansert), eller FastStone Image Viewer, som er meget enkelt på bruke. Photofiltre laster du ned herfra: http://www.photofiltre.com/. FastStone Image Viewer laster du ned herfra: http://www.faststone.org/
- Finn ut hvilken bredde (i pixler) bildet skal ha på nettsiden din. (Et ypperlig verktøy til dette er Firefox-utvidelsen MeasureIt, som kan installeres i Firefox herfra: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/measureit/)
- Skalér bildet så det har samme bredde som det du skal bruke på nettsiden. (Dette forutsetter selvfølgelig at du i utgangspunktet vil bruke hele bildet.)
- Beskjær bildet
- Lagre bildet (med et annet navn, så ikke originalen erstattes), og reduser kvaliteten til 80 %. Kvaliteten kan endres når bildet lagres (som). (Dette gjelder .jpg)
Lurt å tenke på angående bilder på nettsiden:
- .jpg brukes til vanlige bilder, .png (ping) brukes når bilder f.eks skal ha gjennomsiktighet, eller ved enkle uttrykk. (Logoer og lignende.)
- Et bilde bør ikke overstige 200 kB. (Husk, dette er en tommelfingerregel, det kan godt være situasjoner hvor du trenger større bilder.
- Høyde er mer dyrebart enn bredde på en nettside. (Skjermen er mye bredere enn den er høy.)
WordPress- Det grunnleggende
Du trodde vi var der nå? Å nei du! 🙂
Først må jeg nevne at i bunnen av WordPress ligger det en database, med oversikt over alt, fra innhold i artikler, til brukere og når de logger seg inn, til CSS og bilder. Oppå denne databasen ligger WordPress-programmet, som faktisk ikke er skrevet i HTML, men i PHP. (Databasen kan du forestille deg som mange forskjellige tabeller, med et verktøy (PHP-programmet) som klarer å hente ut informasjon fra de forskjellige tabellene.
PHP-programmet produserer HTML (med data fra databasen) fortløpende,avhengig av hva som skal vises i nettleseren til den som besøker nettstedet.
Alt i databasen har en unik id. Hver artikkel har sitt eget id-nummer, hver bruker har det, hvert bilde osv.
La meg illustrere med et eksempel:
Du har skrevet og publiserer et innlegg du kalte for Testinnlegg. Det som egentlig skjer når du trykker på Publiser nå, er at du sender en beskjed til PHP-programmet om at innlegget ditt skal lagres i databasen. Der får innlegget ditt en unik id, et tall som gjerne er ett tall høyere enn det forrige innlegget som ble publisert.
La oss si at Testinnlegg fikk ID 165.
URL'en (adressen til innlegget på Internett) til innlegget ditt må da nødvendigvis bli http://hjemmesidenmin.no/?id=165
Den adressen sa oss ikke så mye, gjorde den vel?
Dette er det noen av WordPress-utviklerne som har tenkt på, og derfor har de gjort det mulig å bruke Tittelen (overskriften) på innlegget som id. (Det er dette som kalles Permalenke, og er det aktivert vil du se dette like under overskriften når du skriver et innlegg.)
Med tittelen som id blir URL'en til innlegget vårt
http://hjemmesidenmin.no/testinnlegg
Nå snakker vi!
Men hva hvis innlegget vi skriver ikke heter Testinnlegg, men Dagens meny? Og vi skriver et nytt innlegg med tittel Dagens meny hver dag? WordPress løser dette ved å slenge på et inkrementerende tall bak hvert nye innlegg.
http://hjemmesidenmin.no/dagens-meny
http://hjemmesidenmin.no/dagens-meny-1
http://hjemmesidenmin.no/dagens-meny-2
http://hjemmesidenmin.no/dagens-meny-3
osv. Da blir hver id unik uansett.
-Så hvorfor nevner jeg dette tekniske babbelet? Fordi i WordPress, spesielt med shortcodes, så refereres det rett som det er til et eller annet hvor du må vite id'en. Jeg håper dette hjelper deg til å forstå hvorfor.
WordPress -Administrasjonsgrensesnittet
Da var vi der!
- All konfigurasjon i WordPress gjøres fra administrasjonsgrensesnittet.
- Adressen er alltid <url til nettsted>/wp-admin (f.eks http://hjemmesidenmin.no/wp-admin)
- Den som setter opp WordPress oppretter brukere med administrasjonsrettigheter. Disse brukerne får et unikt brukernavn og passord. (Husk (DETTE ER EKSTREMT VIKTIG!!!) å bytte passord til noe unikt som er vanskelig å gjette! Hvis du synes det er vanskelig å lage gode passord ingen kan gjette foreslår jeg at du tar en titt her: http://envide.no/passord-lag-et-som-er-lett-a-huske-men-vanskelig-a-gjette/
Administrasjonsgrensesnittet er laget med en meny på venstresiden. Resten av det du ser er dedikert til arbeidsoppgavene du planlegger å utføre.
La oss gå raskt i gjennom menyen på venstresiden, fra toppen og nedover.
Kontrollpanel (Control panel)
Du ser det samme som du ser når du klikker på undermenyen Hjem.
Hjem (Home)
Det er her du havner når du logger deg inn. Den inneholder snarveier til det som er de antatt mest brukte funksjonene, samt en lenke til en WordPress-veiledning.
Oppdateringer (Updates)
Du blir varslet om oppdateringer når du er innlogget i WordPress, men det er hit du går hvis du vil se en oversikt. Det som kan oppdateres er selve WordPress, innstikk (plugins) til WordPress, og maler (templates).
Innlegg (Posts)
Du ser det samme som når du klikker på undermenyen Alle innlegg.
Alle innlegg (All posts)
Her ser du en oversikt over alle innleggene dine (eller artikler, som jeg har en lei uvane med å kalle dem).
Oversikten viser: Tittel, Hvem forfatteren er, hvilke kategorier innlegget er knyttet til, stikkord, om noen har kommentert på innlegget, og dato for når innlegget ble publisert. Du kan også se om innlegget faktisk er publisert eller ikke.
Et innlegg er enkelt forklart en oppdatering av en blogg (som igjen kan være en del av en større nettside).
Innlegg kan sorteres i kategorier.
I menyen din på nettstedet kan du f.eks ha en lenke til en kategori av innlegg. Når en besøkende klikker på lenken vil vedkommende se alle innlegg du har postet i den kategorien, sortert med det nyeste innlegget først.
Legg til nytt (Add new)
Det er her du skriver nye innlegg. (Husk å lagre ved å publisere/oppdatere når du gjør endringer!)
Viktige funksjoner:
- Redigeringsvinduet åpner alltid i den fanen du var i sist gang du lukket innleggs-vinduet. (Nå snakker jeg om Visuell eller HTML)
- Bilder du vil ha i innlegget settes inn fra Last opp / sett inn over menyknappene.
- I popup-vinduet som åpner seg hvis du klikker på Last opp / sett inn:
- Fra datamaskin: Du laster opp ett eller flere bilder fra maskinen
- Fra URL: Du kjenner Internettadressen til bildet, og limer inn addressen her.
- Mediabibliotek: Du velger fra bildene i biblioteket ditt. (Se Media)
- Hvis det allerede er lastet opp et (eller flere) bilde(r) som er tilknyttet artikkelen du jobber i vil du ha et alternativ til, nemlig Galleri. Her finner du disse bildene. (Når alt dette er sagt: I dét et bilde er lastet opp, uansett odu gjør det når du er i en artikkel, i en side, eller direkte fra Mediabiblioteket vil bildet alltid være tilgjengelig fra Mediabiblioteket. (Se Media)
- Husk å klikke på Sett inn i innlegg når du har funnet bildet du vil bruke...
- Et fremhevet bilde (Illustrasjonsbildet du ser i oversiktssiden over alle innleggene) settes inn fra Velg fremhevet bilde nede til høyre. Husk å klikke på Bruk som fremhevet bilde når du har lastet opp bildet du skal bruke. Etter at du har klikket på Bruk som fremhevet bilde må du lukke popup-vinduet manuelt oppe til høyre.
- Innlegg som ikke tilknyttes noen kategori havner i en autokategori som kalles Ukategorisert. Menypunktet Nyheter på nettsiden henter innlegg fra kategoriene Ukategorisert og Blogg. Menypunktet Hva skjer på nettsiden henter innlegg fra kategorien Hva skjer?.
- Hvis det står en hake i Publish to Facebook så er innlegget ikke publisert på Facebook. Innlegget blir da publisert når du trykker på Publiser eller oppdater (Hvis du ikke fjerner haken). Hvis det ikke står en hake i Publish to Facebook så betyr det at innlegget allerede er publisert til Facebook ved en tidligere anledning. Du kan publiserere innlegget på nytt ved å sette en hake der.
- Shortcodes aksesseres fra menyknappen TB (som kun er synlig i Visuell visning).
- Under redigeringsvinduet ser du Post Options. Dette er en del av Alyeska-temaet. Her kan du endre innstillinger for Meta-informasjon (informasjon om forfatter, publiseringsdato og kategorier), Kommentarer og Breadcrumbs (Dette er en lenke som viser artikkelen din hierarkisk plassert i forhold til resten av nettstedet. Velg å vise den en gang for å se hva det er. Du kan eventuelt skjule den igjen etterpå.) Det du bestemmer her er om disse tingene skal vises for besøkende eller ikke. Standard er at kommentarer og Meta-informasjon vises, mens Breadcrums skjules. Default post setting under Featured Image er at bildet skal vises i full bredde. Nederst ser dere Utdrag. Dere kommer neppe til å relatere dere til det, men hvis så skulle skje, vit at utdrag på engelsk heter Excerpt. (Jeg har ikke satt meg inn i dette selv, da jeg ikke har hatt behovet ennå.)
Kategorier (Categories)
Her definerer dere kategoriene Innlegg kan tilknyttes. Jeg har allerede definert kategoriene Blogg og Hva skjer?. Hvis dere lager en ny kategori så blir Permalenkefyllt ut automatisk hvis dere ikke skriver noe i feltet.
En kategori får en egen adresse (URL), og hvis man lager en lenke til den vil alle Innlegg tilknyttes kategorien når man klikker på lenken. Innleggene vil være sortert med det nyeste innlegget øverst.
Stikkord (Tags)
Disse fungerer omtrent som kategorier, og kan også konverteres til en kategori. Stikkord kan for eksempel brukes til stikkordskyer. (Se et eksempel her: http://snla-it.no/knowledge/wordle-stikkordsky-som-illustrasjon )
Media
Du ser det samme som når du klikker på undermenyen Bibliotek
Bibliotek (Library)
En oversikt over alle mediafiler (bilder, lydfiler, pdf'er osv) du har lastet opp til nettstedet ditt.
Legg til ny (Add new)
Her laster du opp nye mediafiler. Du kan laste opp flere enn en om gangen hvis du vil. Disse mediafilene vil være tilgjengelige til innsetting i Innlegg senere.
Lenker (Links)
Du ser det samme som når du klikker på undermenyen Alle lenker
Alle lenker (All links)
Dette kommer dere neppe til å ta i bruk, men her vises en oversikt over alle lenkene dere har lagt til. Årsaken til denne samlingen kan være at man f.eks vil ha en widget i en sidebar (sidepanel) med lenker fra en gitt lenkekategori.
Legg til ny (Add new)
Her legger dere til nye lenker til samlingen.
Lenkekategorier (Link categories)
Her definerer dere kategorier til lenkene.
Sider (Pages)
Du ser det samme som når du klikker på undermenyen Alle sider.
Alle sider (All pages)
Der et innlegg blir brukt når man ønsker å oppdatere noe jevnlig, blir sider brukt til presentasjon av mer statisk informasjon. Å jobbe med sider er ellers ganske likt det å jobber med innlegg. Det som er den største forskjellen er at man kan ta i bruk mange forskjellige side-templates (En for forsiden, en for Kontakt oss osv, mens innlegg alltid vil styles likt. (Så sant man ikke bruker en mal som Alyeska da...) Utover dette kan en side like gjerne oppfattes som en innleggskategori. (Når du lager menyen lager du lenker til sider, og til innleggskategorier.)
Legg til ny (Add new)
Her legger du til en ny side. Det er like greit å lese det som står under Innlegg, for det er stort sett helt likt. Unntakene er som følger:
Template
I Alyeska kan du designe en eller mange sidemal(er) (page-template(s)). Malene du har designet vil komme opp under dette valget.
Sidebar Layout
En sidebar er et område på nettstedet som (ikke overraskende) befinner seg til siden for hovedinnholdet.
Her velger du hvordan dette skal settes opp på akkurat denne siden.
Kommentarer (Comments)
Her kan du godkjenne eller avvise eventuelle kommentarer besøkende har lagt igjen på siden din.
Sliders (En del av temaet Alyeska)
Sliders er en måte å vise bilder (og videoer) på, slik at de roterer på nettsiden. Alyeska har en egen måte å bygge sliders på, og det gjøres herfra.
Prinsippet er:
- Opprett en ny slider (Add slider): Gi den et navn og si om det skal være en slider av type Standard eller Carousel 3D. Klikk Add new Slider
- Klikk på Add New Slide, og klikk på pilen (trekant som peker nedover) hvis innstillingene for den nye sliden ikke vises,
- Under Get Image velger du bildet til denne sliden.
- View Full-Size
- Image Link: Du setter inn en URL. Når sliden vises for de besøkende vil de se en liten pil oppe i venstre hjørne av bildet. Klikker de på den åpnes lenken (URL'en) du limte inn her.
- Headline: Dette er tekst som vises oppå bildet når de besøkende ser sliden. Headline-teksten er større enn Description.
- Description: Beskrivende tekst. Denne teksten vises oppå bildet når de besøkende ser sliden. Teksten kan HTML-formateres. Hvis du vil sette inn en tekst som sier Bestill billetter nå, med en lenke til en annen side går du frem på følgende måte:
- Skriv innf.eks følgende:
Noen få plasser igjen! <a href="">Bestill billetter nå!</a>
- Åpne siden du vil lenke til. Øverst i nettleseren din ser du URL'en. Kopiér denne (eks: http://hjemmesidenmin.no/artikkelensnavn)
- Lim inn lenken mellom anførselstegnene, slik at det blir seendes slik ut:
Noen få plasser igjen! <a href=http://hjemmesidenmin.no/artikkelensnavn>Bestill billetter nå!</a>
(Ikke bry deg om at det er på flere linjer i eksemplet over. Det er meningen at alt skal være på én linje.)
- Button: Du kan også sette inn en knapp. Du må fylle inn knappetekst, om lenken skal åpne et nytt vindu (Ikke velg dette hvis du lenker til et sted på din egen side.), og URL.
- Helt til høyre ser du forskjellige innstillinger du kan endre som er unikt for akkurat denne sliden.
- Klikk Update Slider når du er ferdig med denne sliden.
- Gjenta prosedyren fra og med punkt 1 til du har lagt til alle bildene du ønsker i slideren.
- Gå tilbake til Manage Sliders.
- Til høyre i vinduet ser du at hver slider har en (unik) shortcode. Kopiér og lim inn denne shortcoden (inkludert klammeparentesene) i innlegget/innleggene og/eller siden(e) du vil vise slideren på.
Du kan ellers lese mer om dette her:
http://hjemmesidenmin.no/bruksanvisning/#slider-manager
http://hjemmesidenmin.no/bruksanvisning/#slider-manager
Builder (En del av temaet Alyeska)
Her setter man opp maler (templates) for layout på sider. Jeg har laget én, for forsiden (Hjem). Å forklare hvordan man gjør dette med tekst er nærmest umulig, så jeg ber dere heller lese og se videoene her:
http://hjemmesidenmin.no/bruksanvisning/#custom-layouts
http://hjemmesidenmin.no/bruksanvisning/#custom-layouts
Wysija (Plugin) (Nyhetsbrev)
Du ser det samme som når du klikker på undermenyen Newsletters.
Newsletters
Som du sikkert har forstått, herfra genererer du nyhetsbrev. Når folk registrerer seg på nettsiden ved hjelp av dette innstikket (plugin'en) havner de i en database. Wysija lar deg sende HTML-eposter til de som ligger i databasen.
Her ser du en oversikt over alle nyhetsbrevene du ar sendt ut, og du kan også sende ut et nytt herfra. Klikk Create a new newsletter, eller hold musen over tittelen på et av de tidligere du har sendt ut og velg Duplicate for å lage et nytt nyhetsbrev basert på dette brevets utseende. Resten bør være selvforklarende.
Subscribers
Her ser du en oversikt over alle som abonnerer på nyhetsbrevene. Du kan ha lister med abonnenter. Deretter kan du hver gang velge hvilke lister du vil at nyhetsbrevet du skriver skal sendes til. Når folk registrerer seg havner de egentlig ikke i noen liste, kun i en sekkepost som kalles Synched WordPress. Du legger folk til i lister ved å klikke på de. Skal du legge mange til i en liste bruker du avsjekkingsboksene til venstre for epostadressene sammen med Bulk Actions-verktøyet på toppen.
Settings
Her konfigurerer du Wysija. Blant ting du kan endre på er e-postadressen det sendes fra, hva det skal stå i abonnementsepostene osv.
For øvrig anbefaler jeg den som skal sende ut nyhetsbrev om å lese denne artikkelen (skrevet av de som har utviklet Wysija): http://support.wysija.com/knowledgebase/6-golden-rules-to-avoid-being-labeled-a-spammer/
Utseende
Du ser det samme som når du klikker på Temaer.
Temaer (Themes)
Temaer er komplette oppsett av hvordan WordPress skal se ut. De kan kjøpes eller lastes ned gratis fra Internett. Vi har kjøpt temaet Alyeska, som du kan se originalen til her: http://www.themeblvd.com/demo/alyeska/
Du bør ikke gjøre endringer her hvis du ikke er sikker på hva du gjør.
Widgeter (Widgets)
En widget er en liten «snutt» du kan plassere i en sidebar. (Se for øvrig Widget Areas)
Navnet på sidebarene ser du til høyre. Tilgjengelige widgets ser du til venstre. Dra widgeten inn i sidebaren for å ta den i bruk.
De fleste widgets viser et vindu med innstillinger du må gjøre før du tar de i bruk i det du har sluppet de inn i en sidebar.
Du trenger ikke oppdatere noe på denne siden. Alle endringer blir tatt i bruk i det du klikker Save på widgeten du har lagt til.
Widget Areas (En del av temaet Alyeska)
Her kan du lage egne sidebars, som du kan knytte til forskjellige sider eller kategorier, eller til og med enkeltstående poster. Se videoer her:
http://hjemmesidenmin.no/bruksanvisning/#widget-areas
http://hjemmesidenmin.no/bruksanvisning/#widget-areas
Menyer (Menus)
Menyer er navnet på det vi bruker for å navigere oss rundt på siden, slik at vi slipper å skrive URL'en til hver eneste side vi vil se når vi besøker nettstedet. I temaet vårt har vi plasssert en stor meny på toppen.
Temalokasjoner
Alyeska (temaet vi bruker nå) vil vite hvilken meny vi vil bruke som standardmeny, og eventuelt hvilken meny vi vil ha plassert i footeren (nederst på siden vår.)
Gjør du endringer her er det viktig at du klikker på knappen det kun står Lagre på. Knappen Lagre meny oppdaterer nemlig ikke endringene du gjør her, og vice versa.
Tilpassede lenker
Hvis du skal ha et menypunkt som f.eks lenker ut av nettstedet ditt, eller til et utvalgt innlegg, så gjør du det herfra.
Skriv inn URL'en og skriv inn hva du vil det skal stå på menyknappen.
Klikk på Legg til meny når du er ferdig.
Sider
Her velger du sider du vil lenke til i menyen.
Klikk på Legg til meny når du er ferdig.
Kategorier
Her velger du (blogg)kategorier du vil lenke til i menyen.
Klikk på Legg til meny når du er ferdig.
Selve menyene (Den høyre delen av vinduet)
Jeg har laget én meny, og den heter Standard. Skal du lage fler klikker du på +-tegnet øverst. Den menyen som er fremhevet er den menyen nye elementer blir lagt til i når du trykker Legg til meny fra Tilpassede lenker, Sider og Kategorier.
Menyelementene kan flyttes på ved å dra de med musen. Plasseres de forskjøvet vil de fremstå som en undermeny av elementet som står over.
Du kan fjerne et menyelement, eller bytte navn på det, ved å klikke på trekanten til høyre på menyelementet.
Husk å klikk Lagre meny når du er ferdig med å gjøre endringene.
Bakgrunn (Background)
Denne er ikke i bruk så lenge vi bruker temaet Alyeska
Theme Options (En del av temaet Alyeska)
Her kan dere endre fonter og en lang rekke andre innstillinger for Alyeska.
Husk å klikke Save Optionsnår dere er ferdige.
Sjansen er stor for at dere ikke har lyst til å trykke så mye her inne...
Redigering (Editing)
Herfra kan man editere filene som bygger opp Alyeska direkte. (Altså direkte i .php-filene og .css-filene)
Innstikk (Plugins)
Du ser det samme som når du klikker på undermenyen Installerte innstikk.
Installerte innstikk (Installed plugins)
Et innstikk er en programsnutt du kan laste ned fra Internett og installere i WordPress, for på den måten å utvide funksjonaliteten. (Nyhetsbrev, værmelding, mobilmodus, kontakt oss-skjema osv.)
Et aktivert innstikk kan være i tre forskjellige modus:
- Installert, men ikke aktivert eller tatt i bruk, så ingen ser det.
- Installert og aktivert, men ikke tatt i bruk, så ingen ser det.
- Installert og aktivert, og tatt i bruk i et innlegg, i en side eller som en widget, og besøkende kan se effekten.
Her ser du en oversikt over innstikkene som er installert, samt statusen de har. (Om de er aktivert eller ikke.) På noen av innstikkene kan du også endre innstillingene herfra. På andre innstikk dukker innstillingene opp under hovedmenypunktet Instillnger (se dette), mens atter andre igjen skal justeres i det de f.eks aktiveres som en widget.
Legg til nytt (Add new)
Herfra installerer du innstikk du har lastet ned.
Innstikk kan søkes opp og lastes ned herfra:
http://wordpress.org/extend/plugins/
Redigering (Editing)
Herfra kan man editere filene som bygger opp innstikkene direkte. (Altså direkte i .php-filene og .css-filene)
Brukere (Users)
Du ser det samme som når du klikker på undermenyen Alle brukere.
Alle brukere (All users)
En bruker i denne sammenhengen er en som har en rolle i WordPress. Rollene er hierarkisk inndelt. Du er for eksempel administrator, med alle rettigheter. Det betyr at du kan opprette en ny bruker som enten også er administrator, eller kanskje bare har rettigheter til å publisere innlegg.
Herfra kan du gå inn og redigere eksisterende brukere. Det du kan editere er kallenavn, passord, rolle, kontaktinfo osv. Et kallenavn er for øvrig det som blir brukt i Meta-informasjonen til Innlegg. På Kafé Transformator er mitt Brukernavn admin, mitt Fornavn Erol, men mitt Kallenavn Kafé Transformator. Derfor ser alle innlegg jeg har skrevet ut som de er postet av Kafé Transformator.
Legg til ny (Add new)
Herfra legger du til nye brukere.
Din profil (Your Profile)
Her endrer du din egen profil.
Det som er verdt å merke seg her er Verktøylinje. Fjerner du haken vises ikke lenger verktøylinjen på toppen av skjermbildet når du ser på nettstedet slik vanlige besøkende ser det.
Verktøy (Tools)
Du ser det samme som når du klikker på undermenyen Tilgjengelige verktøy.
Tilgjengelige verktøy (Available tools)
Her ser dere en oversikt over forskjellige systemverktøy som er tilgjengelige. Dere skal nok neppe inn her.
Importer (Import)
Et verktøy for å importere fra en annen WordPress-installasjon
Eksporter (Export)
Herfra eksporterer du WordPress-nettstedet ditt.
Innstillinger (Settings)
Du ser det samme som når du klikker på undermenyen Generelt
Generelt (General)
Forskjellige innstillinger for nettstedet ditt.
Spesielt Slagord bør du se på. Det er den teksten som vises i fanen i nettleseren når folk besøker nettstedet ditt. Også Google biter seg merke i den teksten...
Husk å klikke Lagre endringene hvis du gjør endringer her.
Skriving (Writing)
Forskjellige innstillinger relatert til tekniske forhold rundt det å publisere innlegg.
Hvis man vil bruke eksterne publiseringsverktøy som f.eks mobil, Windows Live Writer eller MarsEdit for Mac så må man huske å aktivere for XML-RPC her.
I utgangspunktet skal jeg ha satt opp alle innstillingene for dere.
Lesing (Reading)
Her kan dere f.eks endre hvor mange innlegg som skal vises på én side før den besøkende må trykke Eldre innlegg. Standard er 10.
Dere må IKKE endre på hva forsiden viser, det er sterkt knyttet opp til hvordan Alyeska er konfigurert!
Diskusjon (Discussion)
Her kan man blant andre ting endre på om kommentarer fra besøkende må godkjennes eller ikke før de vises på nettsiden.
Media
Endringene man gjør her påvirker bl. Annet hvordan miniatyrbilder (thumbnails) vises når man vil publisere mange bilder i et innlegg. (Altså bygge et galleri)
Fortrolighet (Privacy)
Her fastslår man om man skal la søkemotorer søke gjennom nettstedet eller ikke.
Permalenker (Permalinks)
Dette punktet er detaljert forklart i begynnelsen av dokumentet, under WordPress -Det grunnleggende
Kontakt (Plugin)
Innstillingene til et innstikk som gjorde det enkelt å lage et kontaktskjema på siden Kontakt oss.
Det var hele menyen slik den ser ut i dag!
Tips og Triks
Poste et innlegg med et galleri
Det er veldigenkelt å lage et innlegg med et galleri, hvor minitatyrbildene vises, og så popper originalbildet ut i full størrelse når man klikker på miniatyrbildet.
I innlegget:
- Klikk på Last opp / sett inn
- Last opp bilder
- Klikk på Lagre alle endringer
- Velge sortering og antall miniatyrbilder som skal vises på hver rad
- Klikk på Sett inn galleri
Jeg må nevne at jeg ikke har klart å finne ut hvordan man gjør dette med bilder som allerede er lastet opp og ligger i Mediabiblioteket.
Fine programmer til arbeid med nettsider
Filezilla Client (Filoverføring): http://filezilla-project.org/
FastStone Image Viewer (Bildebehandling, enkelt): http://www.faststone.org/
PhotoFiltre (Bildebehandling, avansert): http://www.photofiltre.com/
Notepad++ (Tekstbehandling): http://notepad-plus-plus.org/download/v5.9.8.html
HeidiSQL (For jobbing direkte i databasen): http://www.heidisql.com/download.php
Bildestørrelser ( I temaet Alyeska)
Bredde x høyde (i pixler)
- Slider Full bredde: 940×350
- Slider, når sidebar: 530×312
- 1/5 kolonnebredde: 200×125
- 1/4 kolonnebredde: 240×150
- 1/3 kolonnebredde: 320×200
- 1/2 kolonnebredde: 472×295
- Små miniatyrbilder: 195×195 (Dette ordner Alyeska automatisk)
Shortcodes (I temaet Alyeska)
Shortcodes er et verktøy som gjør det enklere å formatere tekst og bilder. Shortcodes kan benyttes i sider og innlegg.
Hvordan bruke shortcodes
Shortcocodes brukes der man skriver vanlig tekst (I området som ligner på Word når man er inne i sider eller innlegg.), og syntaksen er som følger:
[shortcode]Et eller annet budskap[/shortcode]Kolonner
Se http://www.themeblvd.com/demo/alyeska/features/shortcodes/shortcodes-columns/ for detaljer.
Innleggsvisning (kopiert fra temaets hjemmeside)
Se http://www.themeblvd.com/demo/alyeska/features/shortcodes/shortcodes-display-posts/ for detaljer.
HTML
Se http://www.themeblvd.com/demo/alyeska/features/shortcodes/shortcodes-html/for detaljer.
Lenker
- Forstå HTML: http://w3senteret.com/html5/html5_tags_liste.php
- Forstå CSS: http://w3senteret.com/css/index.php
- WordPress plugins: http://wordpress.org/extend/plugins/
- WordPress online manual: http://codex.wordpress.org/Main_Page
- Alyeska med videooversikt: http://themeforest.net/item/alyeska-responsive-wordpress-theme/164366
- Alyeska Eksempelside: http://demo.themeblvd.com/?theme=alyeska