De ti smarteste pc-tipsene

OBS! Informasjonen her kan være utdatert!

Denne artikkelen er mange år gammel, og mye kan ha endret seg siden den ble skrevet. Vær kritisk, og sjekk også andre kilder.

Er du eier av en pc i dag er alle disse tipsene lure både for å sørge for at maskinen din forblir like rask som da du kjøpte den, og ikke minst for å sikre deg mot uønsket skit fra Internett og andre steder. Tipsene her er rettet mot operativsystemet Windows (7), men prinsippene gjelder alle operativsystemer.

Her er tipsene:

Hold all programvare oppdatert

"Alle" i dag vet at det er ekstremt viktig å holde programvaren oppdatert. Hovedårsaken er naturligvis for å få lappet alle kjente sikkerhetshull i programmene, men bonusen er at man ofte får raskere programmer med nye funksjoner med på kjøpet. Så hvordan gjør vi det?

Windows oppdaterer selve operativsystemet, Officepakken, og eventuelt Windows Live-produkter og Antivirus automatisk. Du kan uansett gjøre det manuelt ved å:

  1. Trykk på Startknappen til Windows nede til venstre.
  2. Skriv inn Se etter oppdateringer og trykk Enter. (Du trenger ikke musen til dette. Etter at du har trykket på startknappen havner du automatisk i søkefeltet.)
  3. Installér eventuelle oppdateringer ved å følge veiledningen i vinduet som åpnet seg.

Nettleserne Opera, Firefox og Google Chrome, samt e-postprogrammet Thunderbird oppdaterer seg automatisk. De sjekker for oppdateringer når du starter programmet.

Men hva med resten?

Man kan selvfølgelig åpne programmet, sjekke hvilken versjon man har installert, gå på Internett og se hvilken versjon som er den nyeste, for så å laste den og installere den. -Men heldigvis finnes det enklere metoder. Både Secunia og FileHippo har fine programmer som sjekker for oppdateringer. Secunia er den mest avanserte, mens FileHippo sin er den mest brukevennlige. Begge er uansett nyttige, og de overlapper hverandre til en viss grad. Secunia PSI kan lastes ned herfra, mens FileHippo Update checker kan lastes ned herfra.

Installer minst én ekstra nettleser

I en ideell verden tolket (og viste) alle nettlesere alle nettsider likt. Dessverre er det ikke slik. Dessuten har de forskjellige nettleserne forskjellige funksjoner. Visste du for eksempel at Opera kan stemmestyres? -Eller at RockMelt er rettet spesielt mot de som opererer mye på sosiale media. (Hvem gjør ikke det...)

Her er nedlastingslenker til alternative nettlesere:
Google Chrome
Opera
Firefox
RockMelt
Maxthon

Hold det ryddig

Nå snakker jeg både om det estetiske, og om hvordan du organiserer og administrerer det du har liggende på pc'en.

  • Et ryddig skrivebord gjør det mye hyggeligere å sette seg ned foran maskinen. Særlig hvis du har et fint bakgrunnsbilde å hvile øynene på. Dette er spesielt viktig hvis du jobber som meg, med flere programmer oppe samtidig, og hvor ingen av de er i fullskjerm.
  • Organisering av bilder. Mange av oss har utrolig mange bilder liggende mange steder på maskinen. Med litt disiplin kan man organisere dette så det er enkelt å finne tilbake til de bildene man vil se på. Når du lagrer bilder på maskinen, legg de i en mappe som navngis etter følgende navnekonvensjon: 2012.11.23-Barndåp-Freddy. Denne måten å skrive datoen på gjør at mappene sorteres kronologisk, mens navnet bak forteller om innholdet.
  • Organisering av andre filer. Lag deg en mappe du kaller for Safen. Her legger du det du normalt ville lagt i en safe eller bankboks hvis du hadde hatt dokumentene i papirform. Andre mappeforslag er Kvitteringer, Innsendte skjemaer og Bruksanvisninger. Har du kjøpt deg en ny dings? Gå på nett og last ned bruksanvisningen, selv om du også har den i papirform. Gjett hvilken av versjonene du finner først når du trenger den om et år...
  • Fjern/skjul verktøylinjer i nettleserne dine. Du har kanskje en gang installert Google Toolbar, Bing Toolbar og andre verktøylinjer som vises hver gang du starter nettleseren din. Hvor ofte bruker du de? Aldri? Få de bort, de opptar bare plass.
  • Tøm cache, rydd i registeret og hindre unødvendige programmer i å starte opp når maskinen starter opp. Det er to programmer jeg anbefaler her. Bruk CCleaner til å rydde i registeret og tømme cache (noe som f.eks gjør nettleserne dine raskere), og bruk Soluto til å hjelpe deg med å identifisere hvilke programmer du ikke trenger å starte opp sammen med maskinen. Soluto fungerer for øvrig også bra til å hjelpe deg med å identifisere unødvendige tillegg i nettleserne. CCleaner lastes ned herfra, mens du finner Soluto her.
  • Tøm nedlastingsmappen din fra tid til annen. Nedlastingsmappen din er sikkert full av ting du ikke lenger vet hva er, eller hvorfor du lastet ned. Hvorfor ta vare på det da?
  • Organiser passordene dine. Hvis du gjør det på den måten du bør gjøre det på så har du en lang rekke forskjellige passord. Hvordan håndtere dette? Nøkkelen er programmet KeePass. Programmet (som du selvfølgelig beskytter med et sterkt passord) genererer ekstremt vanskelige passord for deg, det lagrer de du allerede har i en database, og du kan kjøre det som et tillegg i Firefox, hvilket fungerer ekstremt bra. Lagrer du en kopi av passordbasen i Dropbox (Se avsnittet om online synkronisering) finnes også Keepass til Android (og andre enheter). Schmæck, der har du tilgang til passordene dine fra overalt, gitt!  Keepass laster du ned herfra, Firefoxtillegget KeeFox laster du ned herfra, og KeePassDroid for Android laster du ned herfra. Det finnes også KeePass for andre enheter, som iPhone og iPad. Oversikt over dette finner du her.

Vær sikret

Sørg for alltid å ha oppdatert Antivirus, ikke bruk pc'en som Administrator, sørg for at Flash og Java alltid er siste versjon, og bruk noen vettuge tillegg i nettleserne dine. Dette, kombinert med sunn fornuft, bør holde deg rimelig trygg.

  • Forstå antivirusen din. Som et eksempel vil jeg nevne at når Microsoft Security Essentials lyser grønt nede i høyrehjørnet, så er alt bra. Er den orange, så åpne programmet og se hva det ønsker at du skal gjøre. (Oppdatere? Kjøre en skann?) Er ikonet rødt, åpne programmet og se hva det varsler deg om. Dette er ikke vanskelig i det hele tatt, allikevel er det utrolig mange som er ubevisste på dette.
  • Gjør deg selv til standardbruker.  (Se eget punkt lenger ned.) Når du får pc'en din og du lager deg et brukernavn og passord blir du automatisk administrator på maskinen. Det gode med dette er at du har lov til å gjøre hva som helst der inne. Det dumme er at den samme retten har (tar) uønskede programmer også.
  • Hold Flash og Java (og Adobe Acrobat Reader) oppdatert. Disse tre programmene er de som oftest er utsatt for angrep gjennom hull skurkene finner i programvaren, så ha et ekstra fokus på om de er oppdatert til enhver tid.
  • Installer WOT og AdBlock i alle nettleserne dine. (Se eget punkt lenger ned.) WOT stopper deg (ofte) når du forsøker å besøke en befengt nettside, mens Adblock hindrer annonser i å vises. Annonser har mange ganger inneholdt skadelig og uønsket, men skjult kode.
  • Bruk sunn fornuft. Har vennen din sendt deg en lenke til en sensasjonell puppevideo via Facebook? Er du invitert til å installere en app i Facebook som viser når på døgnet vennene dine besøker profilen din? Har banken bedt deg sende seg pinkoden sin? Må du hjelpe en kar i Hong Kong med å flytte noen penger, mot at du får noen millioner? Disse spørsmålene er mange. Men med sunn fornuft går du naturligvis ikke i noen av de forannevnte fellene. Så vær bevisst hva du gjør på nettet, og tenk som du ville gjort i virkeligheten. (Ville du lagt igjen visakortet ditt i en snuskete strippeklubb i Bangkok? Selvfølgelig ikke. Ikke gjør det på nettet heller...

Defragmentér

Windows lagrer filene på harddisken på en for oss litt underlig måte. Det "begynner innerst og lagrer utover, etterhvert som den finner ledig plass." Dette gjør at den kan lagre litt av en fil her, litt mer av filen der, og resten av filen her. Dette kalles fragmentering, og gjør dessverre at maskinen blir tregere og tregere etterhvert som du bruker den. Å rydde opp i dette kalles defragmentering.

Windows har et innebygget defragmenteringsverktøy, men det finnes bedre gratisalternativer der ute. -Og det jeg vil anbefale varmest er Smart Defrag 2. (Til tross for at det er laget av IOBit, som ikke alltid har hatt rent mel i posen. De har dog ryddet opp etter seg.) Det kjører i bakgrunnen, og det kjører innimellom under oppstarten. Å ta programmet i bruk kan gjøre underverker for maskinen din!

Smart Defrag 2 kan du laste ned herfra.

Ta backup

Årsaken er selvforklarende, så den går jeg ikke inn på.

Den "enkleste" måten å ta backup på er å kopiere viktige filer over på en minnepinne eller lignende når du husker det. Selv om det er bedre enn ingenting finnes det langt bedre alternativer:

  • Ha to backup-disker. Rotér på å ta backup på den ene mens den andre oppbevares hos noen du stoler på.
  • Bruk online-tjenester (Se eget punkt lenger ned.) For 5$ i året får du f.eks 20GB med lagring hos Google. Har du en Windows Live-konto har du 25 GB lagring inkludert.
  • Kombinér egen server med online-tjenester. Det kommer snart et innlegg her på Envide-bloggen om hvordan man setter opp sin egen hjemmeserver, til en svært rimelig penge.

Et meget bra program å bruke til backup er Syncback (Jeg anbefaler Pro-versjonen (ca 55$), men gratisversjonen duger også.). Syncback kan lastes ned herfra.

Installér WOT og Adblock i nettleserne dine

WOT stopper deg (ofte) når du forsøker å besøke en befengt nettside, mens Adblock hindrer annonser i å vises. Annonser har mange ganger inneholdt skadelig og uønsket, men skjult kode. WOT (Web Of Trust) finnes til alle nettlesere, mens AdBlock iallefall tilbys som et tillegg til Firefox og Google Chrome. Jeg har tidligere skrevet et innlegg om hvordan du kan installere WOT, og fremgangsmåten er den samme for AdBlock.

Bruk Online-tjenester til synkronisering

Bruk en e-postkonto som støtter IMAP! Da ligger alltid e-posten din på serveren. (Jeg har skrevet mer om dette her.) Dette har to, praktiske konsekvenser:

  • Du har tilgang til e-posten din fra over alt, enten du sitter på din egen pc, eller om du bruker mobilen (til naboen eller din egen). Det eneste kravet er at du må ha tilgang til Internett.
  • Det er ingen krise om pc'en din skulle dø. Bruker du POP (Har du en Online-konto fra Telenor har du nesten helt sikkert POP) dør e-posten din når pc'en dør.

Bruk en online kalender. Tilgang over alt, og muligheter for deling. Alternativene er mange, men Google Calendar fungerer godt.

Bruk online dokumenter. Igjen, tilgang over alt, og muligheter for deling. Google Docs og Zoho Office er gode alternativer

Bruk (minst) gratisversjonen av DropBox. Da har du (minst) 2GB med online lagring. Dataene har du tilgang til som om de skulle vært lokalt på pc'en, i tillegg til at de er tilgjengelig fra mobil og andre pc'er.

Ikke vær administrator

Som nevnt tidligere: Når du får pc'en din og du lager deg et brukernavn og passord blir du automatisk administrator på maskinen. Det gode med dette er at du har lov til å gjøre hva som helst der inne. Det dumme er at den samme retten har (tar) uønskede programmer også. Gå derfor inn i Brukerkontoer og gjør følgende:

  1. Trykk på Startknappen til Windows nede til venstre.
  2. Skriv inn Brukerkontoer og trykk Enter. (Du trenger ikke musen til dette. Etter at du har trykket på startknappen havner du automatisk i søkefeltet.)
  3. Trykk på Behandle en annen konto, og deretter Opprett en ny konto.
  4. Gi den nye kontoen et eller annet kort navn. F.eks io. (Du får ikke lov å kalle den Administrator), og huk av at den skal ha administratorrettigheter. Klikk på Opprett konto.
  5. Klikk deretter på den nyopprettede kontoen og klikk på Opprett passord.
  6. Skriv inn passordet to ganger. Her kan du gjerne bruke det samme passordet du bruker på den vanlige kontoen din, hvis du synes det er vanskelig å huske passord (Ja, jeg vet dette er politisk ukorrekt...) Klikk Opprett passord.
  7. Klikk på din vanlige konto. Klikk deretter på Endre kontotypen. Huk av på Standardbruker, og klikk Endre kontotype. That's it!

Det du har gjort nå er å gjøre deg selv til standardbruker, noe som gjør at du må skrive io og passordet hver gang du gjør systemendringer. Litt kjedeligere for deg, men mye mindre kjedelig enn om du skulle bli infisert med noe skit...

Ikke installér programmer hvis du ikke forstår hva du godtar under installasjonen

Helt til slutt. Noe av det jeg alltid bruker tid på når jeg setter meg ned for å hjelpe noen med pc'en er å avinstallere uønskede programmer. Dette er typisk programmer som er bundlet med gratisprogrammer, og kan være toolbars eller andre ting.

For å gjøre dette avsnittet veldig kort: LES før du setter haker på hva du godkjenner!  Spør noen hvis du ikke forstår engelsken.

Verre er det ikke. 🙂

-Og du, hvis du lurer; illustrasjonsbildet til dette innlegget er det jeg som har tatt.

 

Legg igjen en kommentar