Hvordan sette opp en super Windows-pc med bare gratis programvare -Del 2
OBS! Informasjonen her kan være utdatert!
Denne artikkelen er mange år gammel, og mye kan ha endret seg siden den ble skrevet. Vær kritisk, og sjekk også andre kilder.
Dette er del 2 i artikkelserien Hvordan sette opp en super Windows-pc med bare gratis programvare.
I denne delen skal vi lære å konfigurere de to (konkurrerende) programmene Opera og Firefox. Begge er nettlesere (som Internet Explorer), begge er ypperlige, men de er allikevel ganske så forskjellige!
Du har muligens allerede lest del 1, del 3, del 4, del 5, del 6 og del 7 i denne artikkelserien, som har som målsetning å få de som er helt ferske foran datamaskinen til å klare å sette opp en datamaskin litt utenom det vanlige. Innledningen er den samme her. (Har du allerede lest innledningen i en av de andre artiklene i serien kan du klikke her for å gå direkte til det denne delen av artikkelen handler om, eller du kan klikke her for å gå til listen over programmer jeg laster ned og tar i bruk i denne artikkelserien.)
Prosessen, steg for steg
Innledning
Målet med denne artikkelserien er som følger:
- Forklare hvilke programmer det er greit å fjerne fra en nyinnkjøpt datamaskin.
- Forklare hvilke programmer jeg installerer på en nyinnkjøpt datamaskin.
- Forklare hvordan jeg konfigurerer programmene jeg har installert.
- Vise hvordan og hvilke kosmetiske endringer jeg gjør i Windows Vista.
Forkunnskaper som er nødvendige for å kunne følge handlingene i disse artikkelene er at man vet hvordan man bruker mus og tastatur, i tillegg til at man vet hvordan man installerer og avinstallerer programmer
Ønsker du å lære mer om hvordan man installerer et program kan du klikke her for å lese om emnet.
Tiden det tar å gjennomføre alt i denne artikkelserien er fem til seks timer, avhengig av hvor raskt du arbeider og hvor rask internettilkobling du har. Resultatet er vel verdt arbeidet! (Det er ikke slik at du må gjøre alt jeg har beskrevet her, og det er heller ikke slik at du må gjøre det i den rekkefølgen jeg har satt opp.)
Du følger denne veiledningen på eget ansvar og risiko!
Bare så det er sagt med en gang: Noe av det vi omtaler her forutsetter at du har en lovlig versjon av Windows. (Er maskinen din splitter ny burde ikke det være noe problem.) Jeg kommer for øvrig til å bruke en Asus-maskin som eksempel gjennom denne artikkelen. Har du en annen type maskin kan det du bør fjerne være annerledes, mens det du skal installere vil være det samme.
Når man kjøper en ny datamaskin er det ikke bare operativsystemet som kommer ferdig installert. Produsenten har gjerne inngått samarbeidsavtaler med forskjellige programvareselskap, og disse benytter sjansen til å promotere egne produkter ved å tilby prøveversjoner man må betale for etter en viss tid. I tillegg legger gjerne pc-produsenten ved egenprodusert programvare, for å dekke behov du ikke visste du hadde.
Stort sett alt av dette avinstallerer jeg og erstatter med gratis programvare fra Internett, eller jeg erstatter det ikke i det hele tatt, og savner det heller ikke.
Eksempler på programvare jeg avinstallerer er testversjoner av Antivirus, testversjoner av microsoft Office samt småprogrammer som (fortsatt med Asus-maskinen som eksempel) ASUS Net4Switch, ASUS MultiFrame, ASUS LifeFrame2, ASUS Power4 Phone og Instant Fun PLUS.
Disse sistnevnte småprogrammene varierer fra produsent til produsent, men stort sett opplever jeg at de ikke har noen annen funksjon enn å gjøre oppstarten av pc'en tregere.
Programvaren jeg installerer er følgende (Alt er gratis å bruke så lenge det er til privat bruk)
Fremgangsmåten til disse programmene er forklart i del 1 av artikkelserien:
- AVG Anti-Virus Free Edition fra Grisoft (Kan lastes ned herfra)
- Windows Defender fra Microsoft mot Spyware (Hvis du har XP. I Vista er en enda bedre versjon inkludert.) (Kan lastes ned herfra)
- RocketDock programstarter fra PunkSoftware (Kan lastes ned herfra)
---
Fremgangsmåten til disse programmene er forklart i del 2 av artikkelserien:
---
Fremgangsmåten til disse programmene er forklart i del 3 av artikkelserien:
- Thunderbird epostbehandler (Kan lastes ned herfra) Settes opp med en Gmail konto (IMAP) sammen med Google Kalender.
---
Fremgangsmåten til disse programmene er forklart i del 4 av artikkelserien:
- IE7Pro som forbeder Internet Explorer (Kan lastes ned herfra)
- Windows Essentials Codec Pack som gjør at du slipper å installere RealPlayer og Apple Quicktime (Windows Essentials Codec Pack med Media Player Classic kan lastes ned herfra)
- 7-Zip kompresjonsprogram (Kan lastes ned herfra -Per i dag skal du normalt sett velge 32-bits versjonen)
- PrimoPDF som lager pdf-dokumenter fra Nitro PDF Inc. (Kan lastes ned herfra)
- Glary Utilities fra Glarysoft -Vedlikeholdsverktøy (Kan lastes ned herfra)
---
Fremgangsmåten til dette programmet er forklart i del 5 av artikkelserien:
- OpenOffice (2.3.1) som er en gratis pakke med kontorprogrammer. (Tilsvarer Microsoft Office) (Kan lastes ned herfra)
---
Fremgangsmåten til disse programmene er forklart i del 6 av artikkelserien:
- Foxit Reader PDF-leser fra Foxit Software (Kan lastes ned herfra)
- Google Earth fra Google -hele jordkloden (og verdensrommet) i bilder (Kan lastes ned herfra)
- Picasa fra Google -bildearkivering og behandling (Kan lastes ned herfra)
- Paint.Net bildebehandling (Kan lastes ned herfra)
- Screamer Radio (OBS! Last ned betaversjonen!) fra David Zidar (Kan lastes ned herfra)
Hvis maskinen jeg setter opp er min egen installerer jeg også en del annen, glimrende gratis programvare, men mye av det overlapper programmene nevnt over, eller er i overkant avanserte å bruke hvis du er i målgruppen til haagenrud.net.
Konfigurasjon av Opera
Hvis du ikke allerede har lastet ned programmene jeg listet opp tidligere kan du gjøre det nå. Hvis du er i tvil om hvordan du installerer programmer kan du lese artikkelen her.
Nettleseren Opera
Opera er min ubestridte favoritt blant nettleserne. Den er enkel å bruke, har mange praktiske løsninger, er sikker og ikke minst rask.
Installasjon:
Installasjonen av den er også veldig enkel. Dobbeltklikk på installsjonsfilen du lastet ned og følg veiledningene. Du kan svare ja på alt uten å være kritisk, med unntak av spørsmålet (hvis du bekrefter at du vil starte Opera etter at installasjonen er fullført) om hvorvidt du vil bruke Opera som standard nettleser eller ikke. Har du fulgt oppskriften i denne artikkelen er det fortsatt Internet Explorer som er din standard nettleser. I praksis betyr dette at hver gang du klikker på noe på datamaskinen din som krever en nettleser for å vises er det Internet Explorer som starter opp. Ønsker du i stedet at det skal være Opera sier du ja på dette spørsmålet. Det (synlige) som skiller Opera fra de andre nettleserne er følgende:
- Du kan minimere fanene (Opera var de første som begynte med faner i nettleseren.)
- Speed Dial -En utrolig praktisk måte å ha tilgang til de mest brukte sidene på.
- Du kan ikke kjøre ActiveX (Enkelt forklart er det små programmer som lastes ned og kjøres lokalt på datamaskinen din. Primært er de laget for å gi nettsidene du besøker bedre funksjoner, men det kan også misbrukes grovt, slik at du til slutt ikke er herre over din egen maskin lenger.)
Førstegangs oppstart og konfigurasjon:
(Start Opera hvis du ikke allerede har gjort det.) Det første vi skal gjøre er å endre hvordan Opera starter opp. Dette gjøres via menyen på toppen (Verktøy->Innstillinger) Fanen som vises først heter Generelt. Under valget Oppstart velger du Start med tom side. Resten kan du la være som det er. (Faktisk blir heller ikke hjemmesiden relevant hvis du setter opp Opera slik jeg beskriver det her.)
Neste fane i innstillingsvinduet heter Tryllestav. Klikk på den. (Du ser fanene på toppen i det lille vinduet) Det du bør gjøre her er å fylle ut all relevant informasjon. Når du senere skal fylle ut skjemaer og lignende på nettet slipper du f.eks å måtte skrive mer enn forbokstaven i navnet ditt, så foreslår Opera automatisk resten. Tryllestaven er forresten et fint prinsipp. Besøker du en nettside hvor du må fylle ut brukernavn og passord spør Opera om dette skal huskes til senere. La oss si at du svarer ja på spørsmålet. Neste gang du besøker den samme siden trenger du ikke gjøre annet enn å klikke på tryllestaven oppe i venstre hjørne, så fyller Opera inn brukernavn og passord og utfører selve innloggingsprosessen! (Tryllestaven er markert med gult i bildet under.)
Den neste fanen vi skal ta for oss er fanen Avansert. Her er det vi gjør endringene som tillater oss å minimere faner. Som standard leveres Opera for øvrig med den innstillingen at man må klikke på krysset på hver fane for å lukke den. Skal du lukke mange (men ikke alle) faner på en gang er dette klønete. Så en annen innstilling vi endrer i dette vinduet er å sørge for at lukke/minimere-knappen alltid er oppe til høyre, like under der man lukker/minimerer hele Opera. Det første bildet under viser hva du skal gjøre av endringer, det andre viser hvordan minimerings- og lukkeknappen vises oppe i høyre hjørne. Du er nå ferdig med konfigurasjonsinnstillingene.
Det siste vi skal gjøre i Opera er å sette opp Hurtigvalg (På engelsk: Speed Dial) slik at det er helt etter din smak. Hurtigvalg er rett og slett å gi deg ni startsider på en gang. Veldig effektivt, og etterhvert uunværlig! Ta en titt på bildet under for å se hvordan Opera ser ut når du starter den, etter at vi har endret innstillingene som forklart tidligere:
Som du ser har du ni tomme ruter i Opera. Disse tomme rutene vil vises hver gang du starter Opera, hver gang du åpner en ny fane, og hvis du lukker alle faner, men ikke selve Opera. Som du sikkert allerede har skjønt; trikset er å fylle disse tomme rutene med sider du besøker ofte. Ikke er det vanskelig heller! Bare klikk på en av rutene, skriv inn nettadressen til siden du vil lenke til, og klikk ok. Gjør dette med alle rutene, og du vil ende opp med noe a lá dette hver gang du starter Opera:
Vel, det er det jeg gjør av innstillinger i Opera. Programmet har en rekke andre funksjoner og fiffige løsninger, men det får eventuelt omtales i en egen artikkel.
Konfigurasjon av Mozilla Firefox
Nettleseren Mozilla Firefox
Også Firefox er en bra nettleser. I motsetning til Opera (som utvikles av Opera Software ASA) og Internet Explorer (som utvikles av Microsoft) utvikles Firefox av frivillige. Den største styrken til Firefox er såkalte extensions, eller utvidelser. Med utvidelsene kan man gjøre mer eller mindre alt i samme program. Ønsker du oppdatert værmelding både hjemme og på hytta? StumbleUpon? Musikkspiller integrert i nettleseren? Alt dette er mulig ved å installere utvidelser. Jeg kommer ikke her til å gå igjennom konfigurasjonen av Firefox, ettersom jeg ikke gjør noen endringer i standardoppsettet. Det jeg derimot skal forklare er hvordan man installerer utvidelser i Firefox, og konfigurasjonen av disse. Vær oppmerksom på at hver eneste utvidelse du installerer gjør at Firefox bruker litt mer ressurser og tar litt lengre tid å starte opp.
Hvis du følger denne veiledningen anbefaler jeg deg å gjøre det i Opera eller Internet Explorer, ettersom installasjon av utvidelser i Firefox krever at Firefox må restartes. (Denne delen av artikkelen inneholder mange illustrasjoner, så den kan ta litt tid å laste!)
Installasjon
Installasjonen av Firefox er rett frem. Du vil, som i Opera, bli spurt om du vil bruke den som standard nettleser. Du vil også bli spurt om du vil importere bokmerker etc fra Internet Explorer.
Installasjon og konfigurasjon av utvidelser:
Utvidelsene jeg skal installere er:
- Piclens (Fantastisk liten ting som viser deg bilder du søker etter på en helt ny måte) (Gå til veiledningen)
- Cooliris Previews (Vis siden det lenkes til bare ved å holde muspekeren over lenken) (Gå til veiledningen)
- StumbleUpon (En helt unik måte å surfe på Internett) (Gå til veiledningen)
- Adblock Plus (Fjerner reklame fra nettsteder) (Gå til veiledningen)
- Forecastfox (Værmeldingstjeneste) (Gå til veiledningen)
- Tab Mix Plus (Forbedrer den fanebaserte surfingen) (Gå til veiledningen)
- Image Zoom (Gjør så du kan zoome inn og ut bilder på nettsider) (Gå til veiledningen)
- Fast Dial (Et bra tillegg som tilsvarer Hurtigvalg i Opera) (Gå til veiledningen)
Prinsipielt om installasjon av utvidelser
Det er en grunnleggende metode for hvordan man installerer utvidelser i Firefox:
- I Firefox; besøk Firefox' generelle nettside for utvidelser
- Søk opp og gå til nettsiden til akkurat den utvidelsen du vil installere.
- Få bekreftet at utvidelsen lar seg installere i din versjon av Firefox
- Installer utvidelsen
- Gjenta prosessen hvis du vil installere flere utvidelser
- Restart Firefox når alt er installert
- Konfigurér de respektive utvidelsene (Noen endringer krever en ny restart av Firefox)
La oss gå igjennom listen over, og bruke utvidelsen Tab Mix Plus som et eksempel:
Punkt 1.
Start Firefox, og klikk på Verktøy->Utvidelser. Du vil få opp følgende vindu:
Punkt 2 og 3.
Klikk på Hent utvidelser nede i høyre hjørne. Dette åpner en ny fane i Firefox, med Firefox' generelle nettside for utvidelser. Øverst i denne siden ser du et søkefelt. (Se bildet under her.) Skriv inn Tab Mix Plus og klikk Search, eller trykk Enter-knappen på tastaturet ditt.
Du skal nå ha fått opp en ny side med lenke direkte til nedlastingssiden til Tab Mix Plus. Klikk på den. (Det du skal klikke på er hele overskriften hvor det står Tab Mix Plus) Du er nå inne på nettsiden du kan laste ned og installere Tab Mix Plus fra. (Se bildet under) Prinsipielt bør du nå kontrollere at utvidelsen passer til din versjon av Firefox, men faktisk så har det seg slik at hvis du forsøker å installere en utvidelse som ikke er laget til din versjon så får du en feilmelding. Derfor er det bare å klikke på den grønne knappen hvor det står Install Now og slå fast at vi brått er gått over til punkt 4...
Punkt 4 (5) og 6.
Etter å ha klikket på Install Now kommer det opp et lite vindu (som teller ned fra 5 til 1) hvor du skal klikke på Installer når den har telt seg ferdig ned:
Når utvidelsen er ferdiginstallert popper det opp et nytt vindu som forteller at installasjonen var vellykket, og forteller deg at du er nødt til å restarte Firefox for å aktivere utvidelsen. Følg oppfordringen, og restart Firefox. (Skulle du installert flere utvidelser kunne du bare lukket dette vinduet, og startet på punkt én igjen!)
Vær klar over at når du restarter Firefox etter å ha installert Tab Mix Plus blir du spurt om du vil bruke Firefox' innebygde sesjonshåndterer eller om du vil bruke den som kommer med Tab Mix Plus. På grunn av de andre utvidelsene vi skal installere bruker du Firefox' innebygde nå. Klikk med andre ord på Ja.
Punkt 7.
Gratulerer, du har installert din første utvidelse! Neste skritt på veien er å konfigurere utvidelsen slik vi vil ha den. Noen utvidelser (som Tab Mix Plus) lager et underpunkt på verktøymenyen som gir direkte tilgang til konfigurasjonsinnstillingene. Dette gjelder imidlertid ikke alle utvidelser, så derfor skal vi gå den universelle veien for å endre på innstillingene nå. Klikk på Verktøy->Utvidelser og finn Tab Mix Plus i listen. Ett lite venstreklikk der det står Tab Mix Plus merker utvidelsen og synliggjør også en knapp hvor det står Innstillinger. Klikk på Innstillinger som vist på bildet under.
Nå har det åpnet seg ytterligere et nytt vindu, og det er her du gjør innstillingene. Når det gjelder Tab Mix Plus vil vi at fanelinjen alltid skal være synlig og at det alltid skal være en lukkeknapp synlig på høyresiden. Begge deler stiller vi inn på Display-fanen. Gjør så det ser ut som på bildet under, og klikk ok:
Du kan nå lukke Utvidelser-vinduet også, for du er ferdig med å installere og konfigurere din første utvidelse! Hvis du tar en titt i nederste høyre og venstre hjørne på bildet under (Som er et utsnitt av den øverste delen av Firefox) ser du de to knappene vi nå har gjort synlige til enhver tid. Den til venstre åpner en ny fane, og den til høyre lukker fanen du til enhver tid har i fokus.
Utvidelsen Piclens
Piclens er ulikt alt du har sett på Internett tidligere. Har du noensinne søkt etter et bilde på Google? Du får opp en side med tyve bilder, klikker på neste og ser på tyve bilder til osv osv. Det Piclens gjør er å gi deg muligheten til å se alle bildene f.eks Google finner som om de er hengt opp på en enorm svart vegg du går langsetter. Finner du et bilde du vil se nærmere på kan du klikke på det én gang for å se det i et litt større format enn de andre bildene. Dobbeltklikker du på det fyller det skjermen. Klikk igjen, og du er tilbake til oversiktsveggen. Det er genialt! For å teste det ut (etter at det er installert, selvfølgelig) går du på Google bildesøk og søker etter et eller annet interessant. I eksempelbildene under søkte vi på Halvard Flatland(!). Det du vil legge merke til etter at du har installert Piclens er at du får opp en liten trekantet pil når du holder muspekeren over et av bildene du fant i Google.
Trykk på pilen og se hva som skjer! Det blå feltet nederst i vinduet kan du dra til høyre eller venstre med venstre musknapp inne, og da går du langs bildeveggen.
Klikk på Piclens for å laste det ned. Prosedyren er tilsvarende punkt fire og utover fra beskrivelsen av hvordan man installerte Tab Mix Plus. Det er ikke mulig å gjøre ytterligere innstillinger av Piclens etter installasjon. Lykke til!
Utvidelsen Cooliris
Cooliris er utviklet av det samme firmaet som lager Piclens. Det Cooliris gjør er å forhåndsvise alle lenker du holder muspekeren over. Dette skjer uten at du må forlate den siden du er inne på i utgangspunktet. Når Cooliris er installert vises det et forstørrelsesglass i en blå ramme ved siden av lenken du holder musen over. I bildet under holdes musen over lenken til nedlastingssiden til Cooliris. (Desverre ser du ikke selve muspekeren.)
Flytter du muspekeren over forstørrelsesglasset åpner siden lenken går til, uten at du må forlate siden du er på. (Se bildet under.)
Det kan være situasjoner hvor du vil finne Cooliris plagsom, men det er faktisk en mulighet til å deaktivere/aktivere Cooliris på nettsidenivå. Dette gjør du ved å klikke på den lille haken/røde krysset nede i høyre hjørne av Firefox. Et rødt kryss betyr at du ikke vil bruke Cooliris på det nettstedet du er på når du klikker på haken.
Klikk på Cooliris Previews for å laste det ned. Prosedyren er tilsvarende punkt fire og utover fra beskrivelsen av hvordan man installerte Tab Mix Plus. Jeg gjør ingen endring i standardinnstillingene til Cooliris etter installasjon. Lykke til!
Utvidelsen StumbleUpon
StumbleUpon er såpass spesielt at jeg har skrevet en egen artikkel om det. Klikk her for å lese denne artikkelen.
Utvidelsen Adblock Plus
Adblock Plus er et verktøy som hindrer reklame i å bli vist på nettsidene du besøker. Når du f.eks besøker vg.no ligger ikke reklamene på den samme serveren, selv om det virker slik for deg. Adblock Plus sjekker siden du besøker, og kontrollerer koblingene i nettsiden mot en liste med kjente reklameservere. Alt den finner i listen blir blokkert. Mye reklame på norske sider blir blokkert allerede, er det noe som fortsatt irriterer kan du enkelt legge til egne filtre. Etter installasjonen og restarten av Firefox (Du laster forresten ned utvidelsen herfra.) blir du møtt med et vindu tilsvarende det i bildet under. Her huker du av ved Easylist (USA).
Er du inne på en nettside du ønsker å blokkere noe fra har du rask tilgang til dette fra Adblock Plus oppe i høyre hjørne i Firefox. Trykk på den lille sorte trekanten til høyre for ABP-ikonet og velg Instillinger.
Her inne klikker du på Legg til filter nede i venstre hjørne og enten velger det du vil blokkere fra nedtrekkslisten, eller skriver inn adressen (til det du vil blokkere) direkte.
Utvidelsen Forecastfox
Forecastfox er en utvidelse som viser værmeldingen for det stedet du ønsker direkte i Firefox (Helt nederst i programmet, på statuslinjen). Klikk på Forecastfox for å laste det ned. Prosedyren er tilsvarende punkt fire og utover fra beskrivelsen av hvordan man installerte Tab Mix Plus. Etter restarten blir du mødt med følgende vindu:
Det aller første du må gjøre er å klikke på Omdøp for å gi Default værprofil et nytt navn. (I eksempelet her bruker jeg Oslo, men hvor du vil ha værmelding fra er selvfølgelig opp til deg...)
Når navnebyttet er utført er du tilbake til det første vinduet igjen. Nå klikker du på Finn kode for å søke opp navnet på stedet du vil ha værmelding fra. Klikk Ok når du har markert stedet.
Du er igjen tilbake i det første vinduet, men denne gang med stedsnavnkoden innskrevet. Sørg for å merke av at du vil bruke metersystem som måleenhet.
Klikk deretter på Utvidet varsel på venstresiden. Her øker du antall dager du vil se værmelding fra. Jeg pleier å ville se i dag og fem dager frem i tid. Når denne endringen er gjort kan du klikke Ok.
Da er oppsettet av Forecastfox i utgangspunktet ferdig. Det endelige resultatet ser ut som på bildet under.
Ønsker du å se værmelding fra forskjellige steder kan du legge til en ny profil (Klikk Ny istedet for Omdøp i innstillingene.) Innstillingene når du ved å høyreklikke på værlinjen og deretter velge alternativer. Når den nye profilen er opprettet kan du veksle mellom profiler ved å høyreklikke på værlinjen.
Utvidelsen Image Zoom
Image Zoom er en hendig liten utvidelse som legger til en zoomefunksjon i høyreklikkmenyen din. Hold muspekeren over bildet du vil endre størrelse på og høyreklikk for å få opp menyalternativer.
Klikk på Image Zoom for å laste det ned. Prosedyren er tilsvarende punkt fire og utover fra beskrivelsen av hvordan man installerte Tab Mix Plus. Jeg gjør ingen endring i standardinnstillingene til Image Zoom etter installasjon. Lykke til!
Utvidelsen Fast Dial
Fast Dial er det beste alternativet Firefox har til (og er også inspirert av) Operas Hurtigvalg (Speed Dial). Den største forskjellen er at du her kan velge hvor mange sider du skal vise (I Opera er det ni), i tillegg til at du kan velge om siden du har snarvei til skal vises som et bilde (F.eks logoen til siden) eller som en kopi av hvordan siden ser ut (som i Opera). Fast Dial viser seg hver gang du åpner en ny fane, og hver gang du starter opp Firefox. (Hvis du har valgt Verktøy->Innstillinger->Hovedside->Vis tom side når Firefox starter.) I eksempelbildet under ser du Fast Dial satt opp med bilder av logoene til sidene det er lenket til.
Når du starter Firefox etter at du har installert Firefox er alle boksene (du kan ha snarveier i) tomme. Klikk på en boks for å legge til en snarvei. Du kan også enkelt flytte en snarvei fra en boks til en annen ved å venstreklikke på den og holde musknappen inne mens du drar den over til en annen boks. Ønsker du å endre på innstillingene gjør du det ved å høyreklikke hvor som helst når du har en tom fane (altså en fane som viser Fast Dial) oppe og velge Innstillinger. Du får da opp et vindu som det vist i bildet under. Her kan du endre antall ruter, kvalitet på forhåndsvisningen osv. Ønsker du å endre på én bestemt snarvei høyreklikker du på snarveien i Fast Dial og velger Egenskaper.
Klikk på Fast Dial for å laste det ned. Prosedyren er tilsvarende punkt fire og utover fra beskrivelsen av hvordan man installerte Tab Mix Plus. Jeg gjør ingen endring i standardinnstillingene til Fast Dial etter installasjon. Lykke til!
Det finnes også andre, gode tillegg til Firefox, som for eksempel NoScript (Ekstremt effektivt mot nettsider med skjulte hensikter), Flashblock (Fjerner all flash og erstatter den med et symbol. Du må klikke på symbolet for å se flashanimasjonen.) og CustomizeGoogle (Legger til lenker til andre søkesider og fjerner reklame fra Google, men gjør dessverre også at Piclens slutter å fungere). Både NoScript og Flashblock er utvidelser jeg bruker selv, men ettersom mange synes de forringer surfeopplevelsen har jeg ikke inkludert de i denne veiledningen. Uansett har du nå fått en grundig innføring i hvordan man installerer og konfigurerer utvidelsene, så da er det bare å eksperimentere videre på egenhånd. Lykke til! 🙂