Hvordan sette opp en super Windows-pc med bare gratis programvare -Del 4
OBS! Informasjonen her kan være utdatert!
Denne artikkelen er mange år gammel, og mye kan ha endret seg siden den ble skrevet. Vær kritisk, og sjekk også andre kilder.
Dette er del 4 i artikkelserien Hvordan sette opp en super Windows-pc med bare gratis programvare.
I denne delen skal vi sette opp noen systemverktøy i Windows Vista. Verktøyene vi skal konfigurere er IE7Pro, 7Zip, PrimoPDF, Windows Essentials Codec Pack og Glary Utilities.
Du har muligens allerede lest del 1, del 2, del 3, del 5, del 6 og del 7 i denne artikkelserien, som har som målsetning å få de som er helt ferske foran datamaskinen til å klare å sette opp en datamaskin litt utenom det vanlige. Innledningen er den samme her. (Har du allerede lest innledningen i en av de andre artiklene i serien kan du klikke her for å gå direkte til det denne delen av artikkelen handler om, eller du kan klikke her for å gå til listen over programmer jeg laster ned og tar i bruk i denne artikkelserien.)
Prosessen, steg for steg
Innledning
Målet med denne artikkelserien er som følger:
- Forklare hvilke programmer det er greit å fjerne fra en nyinnkjøpt datamaskin.
- Forklare hvilke programmer jeg installerer på en nyinnkjøpt datamaskin.
- Forklare hvordan jeg konfigurerer programmene jeg har installert.
- Vise hvordan og hvilke kosmetiske endringer jeg gjør i Windows Vista.
Forkunnskaper som er nødvendige for å kunne følge handlingene i disse artikkelene er at man vet hvordan man bruker mus og tastatur, i tillegg til at man vet hvordan man installerer og avinstallerer programmer
Ønsker du å lære mer om hvordan man installerer et program kan du klikke her for å lese om emnet.
Tiden det tar å gjennomføre alt i denne artikkelserien er fem til seks timer, avhengig av hvor raskt du arbeider og hvor rask internettilkobling du har. Resultatet er vel verdt arbeidet! (Det er ikke slik at du må gjøre alt jeg har beskrevet her, og det er heller ikke slik at du må gjøre det i den rekkefølgen jeg har satt opp.)
Du følger denne veiledningen på eget ansvar og risiko!
Bare så det er sagt med en gang: Noe av det vi omtaler her forutsetter at du har en lovlig versjon av Windows. (Er maskinen din splitter ny burde ikke det være noe problem.) Jeg kommer for øvrig til å bruke en Asus-maskin som eksempel gjennom denne artikkelen. Har du en annen type maskin kan det du bør fjerne være annerledes, mens det du skal installere vil være det samme.
Når man kjøper en ny datamaskin er det ikke bare operativsystemet som kommer ferdig installert. Produsenten har gjerne inngått samarbeidsavtaler med forskjellige programvareselskap, og disse benytter sjansen til å promotere egne produkter ved å tilby prøveversjoner man må betale for etter en viss tid. I tillegg legger gjerne pc-produsenten ved egenprodusert programvare, for å dekke behov du ikke visste du hadde.
Stort sett alt av dette avinstallerer jeg og erstatter med gratis programvare fra Internett, eller jeg erstatter det ikke i det hele tatt, og savner det heller ikke.
Eksempler på programvare jeg avinstallerer er testversjoner av Antivirus, testversjoner av microsoft Office samt småprogrammer som (fortsatt med Asus-maskinen som eksempel) ASUS Net4Switch, ASUS MultiFrame, ASUS LifeFrame2, ASUS Power4 Phone og Instant Fun PLUS.
Disse sistnevnte småprogrammene varierer fra produsent til produsent, men stort sett opplever jeg at de ikke har noen annen funksjon enn å gjøre oppstarten av pc'en tregere.
Programvaren jeg installerer er følgende (Alt er gratis å bruke så lenge det er til privat bruk)
Fremgangsmåten til disse programmene er forklart i del 1 av artikkelserien:
- AVG Anti-Virus Free Edition fra Grisoft (Kan lastes ned herfra)
- Windows Defender fra Microsoft mot Spyware (Hvis du har XP. I Vista er en enda bedre versjon inkludert.) (Kan lastes ned herfra)
- RocketDock programstarter fra PunkSoftware (Kan lastes ned herfra)
---
Fremgangsmåten til disse programmene er forklart i del 2 av artikkelserien:
---
Fremgangsmåten til disse programmene er forklart i del 3 av artikkelserien:
- Thunderbird epostbehandler (Kan lastes ned herfra) Settes opp med en Gmail konto (IMAP) sammen med Google Kalender.
---
Fremgangsmåten til disse programmene er forklart i del 4 av artikkelserien:
- IE7Pro som forbeder Internet Explorer (Kan lastes ned herfra)
- Windows Essentials Codec Pack som gjør at du slipper å installere RealPlayer og Apple Quicktime (Windows Essentials Codec Pack med Media Player Classic kan lastes ned herfra)
- 7-Zip kompresjonsprogram (Kan lastes ned herfra -Per i dag skal du normalt sett velge 32-bits versjonen)
- PrimoPDF som lager pdf-dokumenter fra Nitro PDF Inc. (Kan lastes ned herfra)
- Glary Utilities fra Glarysoft -Vedlikeholdsverktøy (Kan lastes ned herfra)
---
Fremgangsmåten til dette programmet er forklart i del 5 av artikkelserien:
- OpenOffice (2.3.1) som er en gratis pakke med kontorprogrammer. (Tilsvarer Microsoft Office) (Kan lastes ned herfra)
---
Fremgangsmåten til disse programmene er forklart i del 6 av artikkelserien:
- Foxit Reader PDF-leser fra Foxit Software (Kan lastes ned herfra)
- Google Earth fra Google -hele jordkloden (og verdensrommet) i bilder (Kan lastes ned herfra)
- Picasa fra Google -bildearkivering og behandling (Kan lastes ned herfra)
- Paint.Net bildebehandling (Kan lastes ned herfra)
- Screamer Radio (OBS! Last ned betaversjonen!) fra David Zidar (Kan lastes ned herfra)
Hvis maskinen jeg setter opp er min egen installerer jeg også en del annen, glimrende gratis programvare, men mye av det overlapper programmene nevnt over, eller er i overkant avanserte å bruke hvis du er i målgruppen til haagenrud.net.
IE7PRO, W.E.C.P og 7Zip
IE7Pro
Selv om nettleseren Internet Explorer tok et langt skritt fremover med lanseringen av versjon 7 er det fremdeles mange funksjoner som ikke er implementert. IE7Pro retter opp i mye av dette.
Programmet kjører som en integrert del av Internet Explorer, og tilbyr en lang rekke funksjoner. Her skal vi gå igjennom konfigurasjonen av de nyttigste.
Installasjon av IE7Pro
Først og fremst; last ned og installer IE7Pro. (Ikke ha Internet Explorer gående under installasjonen.) Bruk standardvalg hele tiden. Når installasjonen er ferdig får du opp et vindu med valg av standardkonfigurasjon. Her kan du la det stå en hake på Enable Adblock og eventuelt Enable Spelling Check hvis du ønsker en norsk ordbok installert. (Vi går igjennom installasjon av ordboken i denne veiledningen.) Klikk deretter Neste.
I det nye vinduet kan (og bør) du la det stå en hake ved Set IE7Pro Search (Google Based) as the default search engine. Dette gjør at det drypper noen øre på utviklerne av IE7Pro hver gang du søker. Ønsker du at søket skal gå direkte via Google fjerner du haken.
Konfigurasjon av IE7Pro
Første gangs oppstart
Når du har fullført installasjonen av IE7Pro starter Internet Explorer opp automatisk med en nettside som gir en rask innføring i IE7Pro. Satte du en hake ved at du skulle bruke den inkluderte søkefunksjonen ser du nå at det står IE7Pro Search oppe i søkefeltet til Internet Explorer.
Det andre som er nytt i Internet Explorer nå er den lille hvite e'en i den blå sirkelen nederst til høyre. (Heretter kalt Ie7Pro-ikonet.) Herfra kontrollerer du innstillingene i IE7Pro.
Konfigureringen
Høyreklikk på Ie7Pro-ikonet og velg Innstillinger.
I vinduet som åpnes, velg Basisinnstillinger på venstresiden. Sett en hake ved valget Gå til hjemmesiden evd dobbeltklikk på siste fane. Som du sikkert har skjønt åpnes da en fane med det du har valgt som startside hvis du dobbeltklikker på den siste (den lengst til høyre) av fanene du har åpne. (Et dobbeltklikk på en av de andre fanene lukker forøvrig fanen du dobbeltklikker på).
Velg deretter IE-innstillinger på venstresiden. Her gjør vi et lite stunt og setter Maks tilkoblinger pr server til 10. Når du besøker en nettside består den (sannsynligvis) av en lang rekke elementer. Det kan være tekst, bilder og videoer, javascripts etc. Når vi øker antall tilkoblinger kan dette lastes ned parallelt, slik at hele nettsiden lastes raskere.
Hivs du ikke sitter bak en proxy-server kan du fjerne haken fra Proxy-feltet. Høyst sannsynlig er det bare å fjerne haken. (En proxy-server er et slags mellomlager på Internett, som kan gjøre at endel nettsider lastes raskere.)
Som du ser av bildet under er det også her du velger hvorvidt du vil vise eller skjule den klassiske Internet-Explorer-menyen.
Velg deretter Adresselinje på venstresiden. (Du ser kanskje at valget over heter Hurtigtaster? Leser du artikkelen jeg har skrevet om dette skjønner du hva det er, og kan sette det opp selv! Les artikkelen her.)
Tilbake til Adresselinje. Dette er ganske fiffig. La oss si at du ofte besøker en nettside, men av en eller annen grunn har du ikke lagret noe bokmerke til den. (Kanskje du er blitt såpass god på tastaturet at du synes det går tregt å bruke mus?) I stedet for å måtte skrive hele adressen til nettsiden kan du lage et alias til den her, som sparer deg for mange tastetrykk. I eksemplet mitt har jeg laget et alias som gjør at hvis jeg skriver haa i adressefeltet i Internet Explorer og trykker Enter-knappen, så blir jeg tatt direkte til haagenrud.net! I eksemplet illustrert på bildet under står det i tillegg igjen å klikke på Lagre før jeg også har opprettet et alias til Brønnøysundregistrene. (Adressen til Brønnøysundregistrene er ikke lang, men allikevel vanskelig å huske.)
Velg deretter Søk på venstresiden. Dette er en funksjon som allerede er innebygget og fungerer godt både i Opera og Firefox.
La oss si at du ofte søker etter ting på Gule sider. Nå kan du gjøre slik at du bare skriver gs etterfulgt av det du skal søke etter på Gule Sider i adressefeltet øverst i Internet Explorer, så åpner gulesider.no seg ferdig søkt! Fremgangsmåten er som følger: (Eksempelet her er gulesider.no, men prinsippet er det samme for de fleste søkesider på nettet.)
Først må du lukke IE7Pro ved å klikke OK i innstillingsvinduet, slik at du er tilbake til Internet Explorer igjen. Besøk deretter gulesider.no og søk etter f.eks TEST. Høyreklikk i adressefeltet på toppen og kopier adressen. (Se bilde under)
Gå deretter tilbake til innstillingene av IE7Pro igjen (ved å høyreklikke på IE7Pro-ikonet og velge Innstillinger.) Klikk deretter på Søk på venstresiden, så er vi tilbake der vi var i sted.
Nederst i vinduet ser du det er tre felt du kan fylle ut. I det øverste feltet (Navn) skriver du Gule Sider. I feltet Alias skriver du gs, og i feltet Søkemotorhøyreklikker du og velger Lim inn.
Du er ikke ferdig riktig ennå! Nå tar du og fjerner ordet TEST fra teksten du limte inn, og erstatter det med {KW_UTF8}&ie=UTF-8.
(Hvordan skrive inn en klammeparentes {})
Med andre ord skal det nå stå http://www.gulesider.no/gs/categoryList.c?q={KW_UTF8}&ie=UTF-8 i feltet Søkemotor. (Er du litt lat kopierer du heller det som står her i stedet for å gjøre alle operasjonene over...)
Klikk deretter på Lagre.
Vil du også ha lenken til søket i Norsk Wikipedia? Her er den: http://no.wikipedia.org/wiki/Spesial:S%C3%B8k?search={KW_UTF8}&ie=UTF-8.
Da er de grunnleggende innstillingene gjort, med unntak av den norske ordboken. Den skal vi komme tilbake til etter at vi har installert 7Zip litt senere i denne veiledningen!
Fanehistorikk
Høyreklikk på IE7Pro-ikonet og velg Fanehistorikk for å se de siste fanene du har hatt oppe. For å åpne en av dem på nytt er det bare å venstreklikke på den.
Reklamefilter
Reklamefilteret er nå aktivert som standard. Men, det kan jo være sider du faktisk ønsker å se reklame på, som f.eks her på haagenrud.net, for å støtte opp om siden. For å få til dette Høyreklikker du på IE7Pro-ikonet og velger Reklamefilter avansert->Ikke filtrer dette nettstedet.
Da er de grunnleggende innstillingene i IE7Pro forklart, men som du sikkert har lagt merke til underveis er det mye mer under panseret enn det vi har sett på nå, så det er fortsatt muligheter for ytterligere fintuning!
Windows Essentials Codec Pack (W.E.C.P.)
Når du har en ny installasjon av Windows Vista følger det med en (glimrende, i manges øyne) mediaspiller som het Windows Media Player. Skal du spille en sang på pc'en er det den som starter. Har du mottatt en filmsnutt på epost er det den som starter. Disse filene kommer i forskjellige typer mediaformat. Problemet er at det finnes en ganske så stor mengde forskjellige mediaformater, og Windows Media Player vet rett og slett ikke hva den skal gjøre med alle sammen. Det er f. eks derfor du installerer Apple Quicktime hvis du skal se en .mov-fil, eller RealPlayer hvis du skal spille av en .rm-fil.
Nå har det seg slik at hverken Apple Quicktime eller RealPlayer er særlig greie programmer å forholde seg til, så et alternativ er alltid kjærkomment. -Særlig når det er gratis!
Det er her Windows Essentials Codec Pack kommer inn i bildet. Når du installerer denne mediaformatpakken kan man si du lærer Windows Media Player hvordan den skal forholde seg til stort sett alle formater, så du slipper å installere noe annet.
I utgangspunktet burde dette vært det første som ble installert på en hvilken som helst ny pc. Men, det er et men her. Programmet er ikke digitalt godkjent av Microsoft, noe som gjør at du får en ballongmelding hver gang du starter Windows. (Se bildene under). I mine øyne er verdien av denne pakken langt høyere enn ulempen med oppstartsmeldingen, derfor tar jeg den med her.
Installasjonen er helt rett frem. Det eneste du må forholde deg til er hvorvidt du også vil installere noe som heter Media Player Classic. (Denne mediaspilleren ligner på det Winows Media Player så ut som tidligere, og tar liten plass, så det gjør ingenting om du installerer den.)
Når programmet er ferdig installert vil Windows Media Player automatisk ta i bruk de nye mediaformatene, og du kan plutselig spille stort sett alt av mediafiler.
Som sagt, hver gang pc'en starter opp vil du få en ballongmelding som sier at et oppstartsprogram er blokkert. Høyreklikk på ikonet under (Det som er gulet ut på bildene her), og velg (bare hold musen over) Kjør blokkert program. En ny liten meny viser seg, og der venstreklikker du på Windows Essentials Media Codecs Update Service.
7Zip
Filer tar ofte stor plass. Det er normalt ikke noe problem, men det er situasjoner hvor både antallet og størrelsen kan være en utfordring.
La oss si at du er forfatter, og skal sende over et utkast til en bok til forlaget. Du har skrevet den på pc'en og organisert det slik at hvert av de 30 kapitlene er et eget dokument (fil), kanskje på 1 Mb hver. Skal du sende dette på epost kan det faktisk være et problem å få eposten over, fordi mottagers it-ansvarlig har blokkert for så store eposter. I tillegg kan selve sendingen og mottaket ta lang tid, særlig hvis man har trege nettlinjer. På toppen av det hele har mottageren en alvorlig organiseringsjobb foran seg...
Det du kan gjøre er å merke alle filene du skal sende, og fortelle datamaskinen at du vil zippe de. (Zippe er et annet ord for komprimere.) Alle filene vil da strippes for, i mangel av bedre ord; dårlig organsiert informasjon (i noen situasjoner kan vi snakke om 60-70% reduksjon), før de samles i én såkalt zip-fil. Det vil være denne du sender på epost til forlaget. Når mottageren åpner eposten er det ett vedlegg som er halvparten i størrelse i forhold til de 30 filene du opprinnelig hadde tenkt å sende. Det fine er at dette med zipping er en standard i data-verdenen, så det mottageren gjør er å åpne zip-filen, fortelle hvor den skal pakkes ut, og vips, så har hun/han alle de 30 filene i originalt format igjen!
Det er en innebygget zip-funksjon i Windows Vista, men den fungerer mildt sagt dårlig (treeeg...). Dette er årsaken til at vi installerer 7Zip.
Installasjon av 7Zip
Last ned installasjonsfilen hvis du ikke allerede har gjort det. Selve installasjonen er rett frem, bare ta standardvalgene.
7Zip i bruk
Det er ikke nødvendig å konfigurere dette programmet. Når det er installert er det bare å ta det i bruk. Her skal jeg gi et eksempel på hvordan jeg pakker ut filer.
Jeg har lastet ned en zippet fil fra Internett, og åpnet mappen hvor zip-filen ligger.
Jeg høyreklikker på filen, og velger 7Zip og deretter Extract "Navnet_på_zip_filen".
Det var det! Nå er det laget en ny mappe, hvor alle de tidligere komprimerte filene ligger. (Se bilde 2)
PrimoPDF og Glary Utilities
PrimoPDF
Pdf (Portable Document Format) er et filformat som kan gjøre om (stort sett) alt du kan se på skjermen til et slags bilde. Dette er praktisk i veldig mange situasjoner, f.eks hvis du skal sende over et brev du ikke ønsker at mottageren skal kunne endre på. Dessuten finnes det gratisprogrammer som kan åpne og vise pdf-filer, og det på både Windows- Mac- og Linux-maskiner.
Opprinnelig brukte man (og de profesjonelle gjør det fortsatt) Adobe's programmer for å lage pdf-filer. Dessverre er disse programpakkene svært dyre, og dermed dukker det opp løsninger som PrimoPDF.
Måten dette programmet (og andre, tilsvarende programmer) fungerer på er at de opererer som en skriver. Har du noe du vil lagre i pdf-format velger du bare å skrive det ut. -Men i stedet for å skrive det ut på den vanlige skriveren din har du en ekstra skriver i listen; PrimoPDF. Når du skriver ut til denne blir du spurt om hva du vil kalle pdf-filen og hvor du vil lagre den. Så enkelt...
Installasjon av PrimoPDF
Last ned installasjonsfilen hvis du ikke allerede har gjort det.
Det er bare å følge standardvalgene under installasjonen, men vær klar over at hvis du ikke oppgir en epostadresse når de ber om det kommer nettleseren din til å åpne seg etter at installasjonen er fullført og oppfordre deg til å gi fra deg epostadressen på nytt. Personlig har jeg gitt de en sekundær epostadresse jeg bruker typisk til slike ting, og har hørt lite (eller ingenting?) fra de.
Bruk av PrimoPDF
Etter at du klikket Finish er PrimoPDF installert, og det er ingen konfigurasjonsinnstillinger.
Å bruke det er enkelt. I eksemplet her viser jeg hvordan man tar en utskrift av en side jeg man på Internett, i Firefox. Prinsippet er naturligvis det samme uansett hvilket program du er i. Klikk på Fil->Skriv ut, og velg PrimoPDF i listen over skrivere. Klikk deretter på OK. (Dette bildet kan variere litt avhengig av hvilket program du er i, men det er alltid PrimoPDF som skriver, og en bekreftelse på at du skal skrive ut.)
Nå skal det blafre et bilde over skjermen som indikerer at filen sendes til PrimoPDF, før du blir bedt om å ta noen valg.
I og med at det er første gang du kjører programmet blir du nå spurt om du har lyst til regelmessig å sjekke om det finnes oppdaterte versjoner på Internett. La det stå merket av på Check for updates once a day og klikk OK.
Tilbake i det vanlige vinduet for valg kan du nå gjøre flere ting. Øverst ser du noen ikoner som angir kvaliteten på pdf-filen du skal lage. Print pleier å være et greit valg her.
Hvis du ønsker det kan du også legge til ekstrainformasjon til dokumentet, så som hvem som er forfatter, søkbare nøkkelord osv. Dette gjør du ved å klikke på Change til høyre for der det står Document Properties.
Ønsker du å sikkerhetsbeskytte pdf-filen ved å avkreve et passord før filen kan åpnes er det mulig. Dette gjør du ved å klikke på Change til høyre for der det står PDF Security.
Det som står igjen nå er å fortelle hva du fil at filen din skal hete, hvor den skal lagres, og hva du skal gjøre med den etter at den er opprettet.
Filnavnet kan du endre på linjen der du ser det står MyPrimoPDF. Her setter du også opp hvor pdf-filen skal lagres. (Klikk på knappen med de to små prikkene for å bla deg rundt på datamaskinen til du finner et egnet sted.)
Det siste valget du må ta er å fortelle PrimoPDF hva du vil gjøre med filen etter at den er laget. Du kan velge mellom å åpne den i en pdf-leser (Open PDF), åpne epostprogrammet ditt og sende den i en epost (Email PDF), eller ikke gjøre noe mer i det hele tatt akkurat nå (Do Nothing).
Nå er det bare å klikke på Create PDF, og filen opprettes.
Vær så god, her har du et program du nok kommer til å bruke oftere enn du kanskje tror!
Glary Utilities
Glary Utilities er et slags pc-verdenens svar på en Leatherman-kniv.
Det har mange veldig nyttige verktøy, i denne artikkelen skal jeg forklare to av de, nemlig:
- 1-klikks vedlikehold som rydder opp i det meste på pc'en din
- Avinstalleringsverktøyet, som forenkler veldig prosessen med å avinstallere programmer
Installasjon av Glary Utilities
Last ned installasjonsfilen hvis du ikke allerede har gjort det.
Som med de fleste andre Windowsprogrammer er installasjonen enkel, og du bruker standardvalgene hele veien. Det eneste valget du virkelig må forholde deg til er hvorvidt du ønsker at det skal opprettes skrivebordsikoner og hurtigstartsikoner. (I og med at vi senere i denne artikkelserien skal gjøre datamaskinen fin å se på ( I hvertfall når det gjelder det vi ser på skjermen.), ville jeg svart nei til skrivebordsikon, men ja til hurtigstartsikon.)
Bruk av Glary Utilities
Start opp Glary Utilities hvis du ikke allerede har gjort det, og du får opp et vindu med fire faner på toppen. I Statusfanen som åpnes først har du muligheten til å sjekke om det finnes oppdaterte versjoner av programmet på nett (Det gjør det ofte!), i tillegg til at du kan kjøpe en lisensiert versjon som har noen flere funksjoner enn gratisvarianten.
1-Click Maintenance
Klikk på fanen 1-Click Maintenance, og du skal se at ting begynner å bli interessant.
Som navnet tilsier kan du herfra utføre en lang rekke oppgaver med bare ett museklikk. Under følger en oversikt over hva som gjøres hvis du klikker Scan for Issues nederst i vinduet:
- Registry Cleaner: Registeret på datamaskinen består av tusener på tusener av linjer med informasjon om hvordan alt på pc'en henger sammen. Hver gang du installerer eller avinstallerer et program skrives og slettes det ting i registeret. Hver gang Windows oppdateres skrives det også. Kobler du til en skriver eller et webkamera så noteres det ned i registeret. Dessverre er det ikke alltid disse registeroppføringene er oppdatert, eller slettet riktig. Glary Utilities rydder opp i dette, noe som kan ha en positiv effekt ikke minst på oppstartstiden av pc'en din.
- Shortcuts Fixer: Du har mange snarveier i Start-menyen din. Hver gang du installerer et nytt program opprettes det nye snarveier, så det skal være enklere for deg å starte programmet etterpå. Innimellom blir ikke disse snarveiene slettet selv om programmet blir avinstallert. Glary Utilities oppdager disse snarveiene uten mål og sletter dem for deg.
- Startup Manager: Kontrollerer om du har ting blant oppstartsfilene dine som ikke burde være der.
- Temporary Files Cleaner: For at du skal få arbeidet mest mulig effektivt opprettes det til stadighet såkalte midlertidige filer på datamaskinen din. Disse kan etterhvert ta svært stor plass. Glary Utilities fjerner disse filene for deg.
- Tracks Eraser: Alt du gjør på datamaskinen din legger igjen spor, enten det er hvor du surfer på nettet, eller hvilke programmer du har åpnet eller laget hvilke filer i. Dette er naturligvis ting du ikke ønsker at uvedkommende skal se. Glary Utilities fjerner alt sammen.
- Spyware Remover: Spyware er en uting! Normalt ville jeg sagt at man burde ha et frittsåtende antispyware-program, men så langt jeg har kunnet oppdage har dette ikke vært noe dårligere enn andre på markedet.
Synes du listen over nevnte ting du har lyst til å gjøre med datamaskinen din er det bare å klikke i vei på knappen Scan for Issues.
Dette kan ta litt tid (Omtrent den tiden du bruker på å lage deg en kopp kaffe mens du venter.), men når programmet har gått igjennom alle punktene får du opp en liste over hvilke problemer det fant innenfor hvert ommråde. Her kan du enten stole blindt på programmet og velge Repair Problems, eller gå inn på hver punkt i listen for å se detaljene over det Glary Utilities har tenkt å rydde opp i. Velger du å klikke Repair Problems og noe skulle gå galt finnes det heldigvis angrefunksjoner i Glary Utilities. Det er dog svært lite sannsynlig at noe kommer til å skjære seg. Trolig står det Problem Solved hele veien etter at Glary har ryddet opp.
Avinstalleringsverktøyet
Glary Utilities har et meget gjennomtenkt avinstalleringsverktøy som jeg skal vise litt av her. Det største skillet fra den vanlige programavinstallereren i Windows Vista (og XP for den saks skyld) er muligheten man har til å kunne avinstallere mange programmer på en gang. Kjekt hvis man har storopprydning på pc'en! Denne løsningen er også generelt mye raskere ein Windows' sin.
Klikk på fanen Modules. Du ser da at du får opp en undermeny på venstresiden, hvor det øverste punktet heter Clean Up & Repair. Det er hit vi skal (og allerede er, siden Clean Up & Repair er standardvalget når man går inn på fanen...). Nederst ser du et valg som heter Uninstall Manager. Klikk der.
Så du at listen over programmer du kan avinstallere lastes mye raskere enn du er vant til?
I utgangspunktet fungerer dette på samme måte som vanlig i Windows. Du venstreklikker en gang på programmet du vil fjerne, og velger deretter avinstalleringsknappen som viser seg.
Vil du derimot fjerne flere programmer på en gang er prosessen litt annerledes. Oppe på toppen ser du et valg som heter Batch Uninstall. Klikk der. Nå ser du at du fikk en avmerkingsboks utenfor hvert eneste av programmene i listen, og det er bare å begynne å huke av de du vil ha bort.
Når du er ferdig med avmerkingen klikker du på Uninstall Checked programs oppe på toppen, og du er i gang!
Vær oppmerksom på at det fint er mulig å fjerne ting du faktisk ikke bør ta bort! Er du i tvil, rådfør deg med noen som kan dette før du fjerner det!
Gjenoppretting
Heldigvis har Glary Utilities noe som heter Restore, som betyr gjenopprett.
Skulle du være uheldig å fjerne ting du ikke skulle tatt bort (mens du kjørte en 1-Click Maintenance) kan du angre dette ved å gjenopprette datamaskinen til et tidligere tidspunkt. Glary Utilities lager alltid først et gjennoprettingspunkt før den kjører 1-Click Maintenance.
Gjenopprettingen finner du under fanen Menu, hvor du skal klikke på Restore. Velg deretter punktet du vil gjenopprette til.
Dette ville normalt vært avslutningen på denne artikkelen, og jeg skulle gratulert deg med god innsats, men det kommer mer!
Jeg sa jo tidligere i artikkelen at jeg skulle forklare hvordan vi installerer en norsk ordbok i IE7Pro, men at vi skulle vente til vi hadde gått igjennom installasjon og bruken av 7Zip først. Nå er vi der.
Norsk ordbok i IE7Pro
- Start nettleseren din, og gå til ordboksiden til OpenOffice
- Last ned den ordboken du skal ha (bokmål eller nynorsk), og lagre den et sted hvor du finner den igjen
- Gå til der du lagret filen, høyreklikk på den, og velg 7Zip->Extract Files (Ikke Extract to "Filnavn..." som forklart tidligere.
- Som plassering på hvor filen skal pakkes ut velger du C:ProgramfilerIEprospelldicnb_NO
- Pakk ut filene. Skar det seg? Det kan tenkes at 7Zip ikke får lov til å skrive til Programfiler-mappen, og da må du gå (den tunge) veien om Microsofts innebygde utpakkingsverktøy. Høyreklikk på filen du lastet ned, og velg Pakk ut alle. Fremgangsmåten ellers er som over, rent bortsett fra at du må opprette en mappe når du har bladd deg frem til spelldic, og den mappen må hete nb_NO (bokmål) eller nn_NO (nynorsk). (Denne problemstillingen streifet meg faktisk ikke da jeg begynte å skrive denne veiledningen!)
Restart Internet Explorer
Finn en nettside hvor du kan fylle ut et skjema og skriv noe tekst. (Gjerne med noen innlagte skrivefeil!)
Høyreklikk i feltet og velg norsk som Språk for stavekontroll. Hvis skrivefeilene dine ikke nå er markert med rødt kan du høyreklikke igjen og velge tvungen stavekontroll for dette feltet. Nå bør du se de røde strekene. Høyreklikk på ord med røde streker for å se forslag til korrektur.
Nå er denne artikkelen i artikkelserien slutt!