Du mottar e-post med ditt eget brukernavn og passord i klartekst. Noen sier de har hacket deg

OBS! Informasjonen her kan være utdatert!

Denne artikkelen er mange år gammel, og mye kan ha endret seg siden den ble skrevet. Vær kritisk, og sjekk også andre kilder.

Gjennom årene har en rekke gigantiske nettsteder blitt hacket. (Tenk Netflix, Yahoo og lignende.) I flere av disse angrepene har hackerne klart å få takk i brukernavnet og passordet til de som benytter seg av de angrepne nettsidene.

Disse opplysningene er nærmest som valuta å regne og omsettes på hva som er kjent som “The Dark Web”. De kriminelle kan bruke dette på mange forskjellige måter, men det spesielt én metode som utmerker seg i disse dager:

Mange av oss har opplevd å motta en e-post med et budskap omtrent som følger:

Jeg har hacket kontoen og pc’en din, og som du kan se har jeg både brukernavnet og passordet ditt (dette er lagt ved i klartekst). Send meg masse penger, eller så sender jeg videoer av at du onanerer mens du ser på porno til alle i kontaktlisten din.

Selv om dette er skremmende så er det samtidig blank løgn. Avsenderen har spoofet avsenderadressen (det bare ser ut som det kommer fra deg selv), og både passordet og kontoen er noe vedkommende har funnet på det mørke nettet. Informasjonen er som regel mange år gammel.

Hva betyr dette for deg? I utgangspunktet absolutt ingenting. Du kan printe ut e-posten og ramme den inn, eller du kan slette den. Du må IKKE tro på budskapet, og du må IKKE sende noen penger noe sted!

Når det gjelder passordet de har hostet opp så bør du bli litt bekymret hvis det faktisk stemmer (i forhold til kontoen de har brukt, les mer lenger ned her). Da er det nemlig mildt sagt på tide å bytte passord på kontoen de later som de har hacket. Hvis dette i tillegg er det samme passordet du bruker overalt bør du faktisk legge arbeid i å lage deg en rekke forskjellige passord, og bytte ut alle steder du har brukt det. (I know, det er en møkkajobb…)

Hvis konto og passord stemmer

Gjelder det kontoen du bruker for å logge deg inn på pc’en? No worries (selv om jeg anbefaler deg å endre, rett og slett fordi det er god rutine). Gjelder det en e-postadresse som har akkurat det passordet? Bytt med én gang! (Ikke fordi det ellers blir delt videoer av deg, men fordi den riktige kombinasjonen av brukernavn/passord ligger tilgjengelig for alle. Det vil du ikke.)

Test kontoen din

Ved å besøke dette nettstedet kan du teste om kontoen(e) din(e) er blitt hacket: https://ghostproject.fr/

Legg igjen en kommentar