Hvordan deaktivere Java i nettleseren

OBS! Informasjonen her kan være utdatert!

Denne artikkelen er mange år gammel, og mye kan ha endret seg siden den ble skrevet. Vær kritisk, og sjekk også andre kilder.

Med zero-day-sikkerhetshullet som ble kjent i dag  ble det enda viktigere å vite hvordan man kan deaktivere plugins, som for eksempel Java. Ideelt sett skulle jeg gjerne anbefalt alle å avinstallere Java, men ettersom det brukes til innlogging i nettbanker er de fleste av oss avhengige av å ha det installert.

Det nest beste er derfor å deaktivere Java, og deretter aktivere igjen på de sidene man virkelig trenger det. Her ser du hvordan: (Du kan klikke her for å se om Java er aktivert eller ikke i nettleseren din.)

Firefox

Installer utvidelsen QuickJava. Etter en restart (av Firefox) skal du ha fått opp en del knapper på utvidelseslinjen nederst i skjermbildet. Klikk en gang på knappen merket J, slik at den blir rød, og Java er deaktivert. Klikk en gang på J igjen de gangene du har behov for Java. (Husk å deaktivere igjen etterpå!)

Hvis du ikke ser disse knappene må du aktivere utvidelseslinjen. Dette gjøres ved å klikke på Vis->Verktøylinjer->Utvidelseslinje.

Google Chrome

Åpne Google Chrome, og skriv inn chrome://settings/content i adressefeltet og trykk Enter. Rull deg ned til Programtillegg og velg Klikk for å spille av. Klikk Ok. Nå er du nødt til å klikke på "Spill av" for å aktivere Java når du er på en nettside. (Alternativt kan du skrive inn about:plugins og deaktivere Java derfra. Da må du reaktivere og deaktivere igjen hver gang du trenger Java.)

Opera

Trykk tastekombinasjonen Ctrl+F12 og velg fanen Avansert. Velg deretter Innhold, og huk av på Bruk programtillegg bare når jeg ber om det. Riktignok deaktiverer dette alle programtillegg, men de kan aktiveres midlertidig igjen ved å klikke på play-knappen som vises på nettsidene som har diverse programtillegg. (Alternativt kan du skrive about:plugins i adresselinjen og deaktivere i siden som åpner seg, men da må du gjøre tilsvarende hver gang du faktisk trenger Java.)

Internet Explorer

Microsoft har forklart hvordan her. (Klikk på Slik aktiverer eller deaktiverer du tillegg i Internet Explorer)

(Hvis lenken over ikke fungerer, forsøk denne: http://windows.microsoft.com/is-IS/windows7/How-to-manage-add-ons-in-Internet-Explorer-9)

Safari

Apple har forklart hvordan her.

---

Nå er det ingen grunn til ikke å sikre seg mot Java-sårbarheter!

(Del gjerne dette med andre du kan tenke deg er usikre på hvordan man gjør slike ting. Jo færre hackede pc'er, jo bedre for oss alle...)

1 kommentar

  1. […] you need it for online banking and such. If you would like to know how to disable check out this post on how to do so in your […]

Legg igjen en kommentar