Hvordan installere et (hvilket som helst) program i Windows Vista

OBS! Informasjonen her kan være utdatert!

Denne artikkelen er mange år gammel, og mye kan ha endret seg siden den ble skrevet. Vær kritisk, og sjekk også andre kilder.

FlatpakketÅ installere et program er ingen heksekunst, men det er et par småting man bør være klar over.

Denne artikkelen er en gjennomgang av de grunnleggende prinsippene for installasjon, i tillegg påpeker vi de vanligste fallgrubene.

Hva vil det si å installere et program?

Tenk deg at du har handlet kjøkken på Ikea, og avtalt at de skal komme hjem til deg for å montere det. På et eller annet tidspunkt står de utenfor døren din klare til å gjøre jobben. Dette punktet i prosessen tilsvarer det at du har lastet ned et program, og er klar til å installere det.

Kjøkkenet kommer flatpakket (Pga ønsket om å spare plass, i tillegg til at det er lettere å transportere.), sammen med en montør som pakker det ut, skrur det sammen og plasserer alt der det skal være. Deretter kobler han til vann og elektrisitet. Når montøren er ferdig er det bare for deg å skru på lyset, fylle opp skuffer og skap og starte oppvaskmaskinen.

En installasjonsfil er programmet du har lastet ned (eller som ligger på cd'en), men sammenpakket og umontert. Når du kjører filen (Ved å dobbeltklikke på den.) pakkes filene ut (Den éne filen du lastet ned består som regel av en lang rekke mapper og filer, som alle er komprimerte, slik at de tar mindre plass og krever mindre båndbredde på Internett.) før de forskjellige delene av programmet plasseres der de hører hjemme på datamaskinen. Det lages snarveier du kan klikke på for å starte programmet, det finnes ut hva slags skriver som er tilkoblet osv. Operasjonene er mange. -Og, som i kjøkkenanalogien; når jobben med å installere programmet er ferdig er det bare for deg å begynne å bruke det.

Situasjonen over er slik de beste installasjonene fungerer. Prinsippene er nesten alltid de samme, men det er ikke sikkert alt er automatisert. Da må du på banen og gjøre et par ting selv...

Installasjonsprinsippene

Under følger en liste som mer eller mindre kan følges slavisk når du skal installere et program. Vi forutsetter at du enten har en cd med programmet du skal innstallere på, eller at du har lastet ned en fil fra Internett. (Husk hvor du lagrer filen når du laster den ned!)

  1. Pakk ut installasjonsfilen Veldig ofte skjer dette av seg selv, uten at du trenger å forholde deg til det. Du dobbeltklikker, og installasjonen starter automatisk. Da kan du også hoppe over resten av dette punktet. Hvis filen er av typen Zip har Vista en innebygget funksjon for utpakking, og det er bare å dobbeltklikke for å sette i gang prosessen. Er filen av type Rar er du nødt til allerede å ha installert et annet program som kan pakke ut denne typen filer. 7Zip kan anbefales. Har du allerede 7Zip eller tilsvarende installert er det bare å dobbeltklikke som om det var en zip-fil. Når du pakker ut zip- eller Rar-filen må du sørge for at du lagrer resultatet av utpakkingen et sted hvor du finner det igjen! Det må også nevnes at mange av filene som er zippet (Et annet ord for komprimert) kan inneholde en funksjon som gjør at install.exe eller setup.exe starter automatisk. Hvis dette er tilfelle kan du hoppe over neste punkt i listen.
  2. Kjør setup.exe/install.exe I Windows utforsker, bla deg frem til plasseringen hvor du pakket ut filene. (Et tips her er å opprette en undermappe til Dokumenter som du kaller f.eks Utpakkede Installasjonsfiler. Gjør du det til en vane å pakke ut alle installasjonsfilene der vet du hvor du skal lete når du er kommet til dette punktet. Se etter en fil som heter install.exe/setup.exe, og dobbeltklikk på den.
  3. Denne artikkelen er ikke ferdigskrevet! Godta eller avvis brukeravtalen
  4. Velg Standard oppsett
  5. Ta stilling til diverse installasjonsvalg
  6. Ta stilling til eventuelle ekstrating som blir forsøkt installert sammen med programvaren
  7. Fullfør installasjonen
Hvis du går tilbake til kjøkkeninstallasjonen igjen kan du tenke deg at setup.exe er selve montøren.Det er han du må be om å gjøre jobben med å sette opp alt sammen. (I stedet for setup.exe kan det være install.exe eller setup/install.msi. -I 99,99% av tilfellene benytter programrpodusentene seg av et av disse to filnavnene og filtypene.)
Klikker du på Start-knappen ser du det står Dokumenter oppe til høyre i sprettopp-menyen. Klikk på Dokumenter, og opprett den nye mappen der.

Legg igjen en kommentar