Hvordan sende en mappe med filer i e-post

OBS! Informasjonen her kan være utdatert!

Denne artikkelen er mange år gammel, og mye kan ha endret seg siden den ble skrevet. Vær kritisk, og sjekk også andre kilder.

Dette er en av de problemstillingene som dukker opp oftest der jeg arbeider. Mine kollegaer skal sende alle filene i en mappe, og blir alltid overrasket når det viser seg at det eneste de får sendt er en snarvei til mappen, selve filene er ikke med. –Så hvordan skal man egentlig gjøre det?

Trikset er å pakke mappen (eller å zippe den som man sier) før den sendes.

I praksis betyr det at det opprettes en ny fil som inneholder både mappen og alle filene i denne. –Og det er denne zippede filen man da sender.

Fremgangsåten er som følger: (Her forutsetter jeg at du har fulgt mine anbefalinger tidligere, og installert arkiveringsprogrammet IZArc.)

I eksemplet jeg lager her skal vi sende en mappe som heter MappeMedMangeFiler og som ligger på Skrivebordet.

 • Høyreklikk på mappen på skrivebordet (Eller navigér deg frem til mappen med Windows Utforsker hvis den ligger et annet sted, og høyreklikk fra Windows Utforsker.) I menyen som kommer opp holder du muspekeren over der det står IZArc. En undermeny viser seg, og her venstreklikker du på Legg til i MapperMedMangeFiler.zip.
 • Det du gjorde nå var å pakke mappen, med alle filene, sammen til en ny fil som heter MapperMedMangeFiler.zip. Hvis du ser på skrivebordet ditt nå vil du se at den ligger der. –Og det er denne filen du sender som et vedlegg i e-posten. Mottageren din har så godt som garantert et verktøy for å pakke ut filen igjen hos seg.

Ikke intuitivt kanskje, men enkelt uansett! 🙂

4 kommentarer

 1. Svein Myhre Andersen på 16. desember 2020 kl 03:41

  Nedlasting feilet!

 2. Svein Myhre Andersen på 16. desember 2020 kl 03:48

  Jeg fulgte alle prosedyrer for ny konto, betalte og strartet opp. ingen suksess!

  Jeg finner ikke progarmsymbolet IZArc noe stedd i mappesrukturen og slt hst stoppt opp. Jeg hsr dårlig til.

 3. Svein Myhre Andersen på 16. desember 2020 kl 03:49

  Hva skal jeg gjøre?

  • Envide på 16. desember 2020 kl 05:53

   Hei Svein,

   Denne artikkelen er fra 2010, så selv om prinsippene fortsatt er gyldige, så er det mye som har endret seg siden da.
   Jeg ville for eksempel ikke brukt IZArk (vet ikke en gang om den finnes lenger), men heller brukt den innebygde zip-behandleren i Windows, alternativt lastet ned 7-Zip.

Legg igjen en kommentar