Når byttet du passord på Facebook sist?

OBS! Informasjonen her kan være utdatert!

Denne artikkelen er mange år gammel, og mye kan ha endret seg siden den ble skrevet. Vær kritisk, og sjekk også andre kilder.

Vært på hotell i det siste, eller surfet Facebook via trådløst nett på et av Norwegian sine snasne nye fly? Eller vært i en annen lignende situasjon hvor du har måttet skrive inn et brukernavn og passord for å få lov til å logge deg på (det offentlige) nettet? -Og med i det siste mener jeg siden sist gang du byttet passord på Facebook, Google+, eller andre steder du logger deg på med brukernavn og passord (e-posten din f.eks).

Hvis svaret er ja, så har du gått på nett via noens proxy-server og bør tygge litt på følgende:

I utgangspunktet kan all trafikk mellom din maskin og nettstedet du besøker leses av de som administrerer proxy-serveren. Med lese, så mener jeg slik du leser denne artikkelen.  Og all inkluderer brukernavn, passord, pinkoder og annet du har tastet inn mens du surfet. I klartekst. Du klarer sikkert selv å forestille deg hvilke konsekvenser det kan få at andre kjenner disse høyst private tingene.

Unntaket er hvis du har surfet med https på nettsider som krever brukernavn/passord. Og ikke fortsatte til webområdet hvis du fikk en advarsel lik denne:

Nå forsøker ikke jeg å insuniere at alle som tilbyr deg tilgang til Internett har onde hensikter. Tvert i mot. Problemet er bare at ingen av oss har forutsetning for å vite noe om personen(e) som kontrollerer proxy-serveren der du er. Du kjøper/får Internett-tilgangen fra et selskap, men tilgangen styres av individer...

Ergo: Det er neppe noe problem, men du vet aldri.

Så jeg spør igjen: Har du byttet passord i det siste?
Bonusspørsmål til slutt, med tanke på det du vet nå: Bruker du samme brukernavn og passord flere steder? 😉

 

Happy browsing! 🙂

Legg igjen en kommentar