Opprett mapper og filtre i Thunderbird

OBS! Informasjonen her kan være utdatert!

Denne artikkelen er mange år gammel, og mye kan ha endret seg siden den ble skrevet. Vær kritisk, og sjekk også andre kilder.

Eposten din består i utgangspunktet av mappene Innboks, Utboks, Kladd, Sendte elementer, Søppelpost og Slettede elementer.

Som regel vil det ikke ta lang tid før du savner å kunne sortere eposten din bedre.

Denne artikkelen forklarer hvordan man oppretter mapper og filtre for disse i epostprogrammet Thunderbird.

Opprette mapper og filtre i Mozilla Thunderbird

Opprette en ny mappe

Du mottar sannsynligvis eposter av en rekke forskjellige årsaker. Noen kommer fra venner, andre er jobbrelaterte, i tillegg abonnerer du kanskje på et nyhetsbrev fra f.eks et reisebyrå. Osv.

Det ville vært praktisk hvis disse epostene kom ferdig sortert, ikke sant?

Det vi kan gjøre er å opprette mapper for de forskjellige typene epost, og så lage filtre i Thunderbird etterpå som sørger for at epostene automatisk havner i den mappen de hører hjemme i.

Vi starter med å opprette en mappe.


Det vi ønsker å gjøre nå er å lage en undermappe til innboksen hvor alle nyhetsbrevene vi mottar fra (la oss bruke Startour som et eksempel.) Startour skal havne.

Start Thunderbird hvis du ikke allerede har gjort det.

I venstresiden i Thunderbird ser du mappene dine. HøyreklikkInnboks og velg Ny mappe.


Et lite vindu popper opp, og her oppgir vi navnet vi ønsker å gi den nye mappen.

Siden det var på Innboks vi høyreklikket ser du at det er den som blir foreslått som "mor" til mappen vil skal opprette.

Klikk OK når du er ferdig.


Nå er faktisk mappen opprettet! Dette kan du se ved at du nå har fått et pluss-tegn til venstre for Innboksen din. Et lett lite venstreklikk på plusstegnet viser undemappen vår. Voila!Lage et filter som sorterer eposten

Nå kan vi, hvis vi vil, manuelt flytte eposten hver gang vi mottar en ny fra Startour. -Men gidder videt? La oss heller lage et filter som sier at hver gang vi mottar en epost fra Startour så skal den lagres direkte i den nye mappen vår.

Klikk på Verktøy->Meldingsfiltre i Thunderbird.


I det nye vinduet som åpner seg klikker du på Nytt oppe til høyre.


I dette vinduet er det vi oppretter selve filteret. Øverst gir du filteret et navn, slik at du utfra det senere kan forstå hva filteret gjør. I dette tilfellet har jeg kalt det for Nyhetsbrev fra Startour. (Er du skikkelig dårlig til å tolke navn burde du kanskje kalt det for Flytt epost mottatt fra Startour til mappen Startour, men dette må du vurdere selv.)

Et filter aktiveres hvis gitte betingelser blir oppfylt. (Disse betingelsene kalles regler i Thunderbird.) Er det flere betingelser kan man fortelle Thunderbird om alle betingelsene må oppfylles før filteret aktiveres, eller om det holder med at én av dem oppfylles. I tilfellet vårt skal vi bare ha én betingelse, så da lar vi standardvalget "En av reglene passer" stå uforandret.

I og med at vi skal filtrere eposten vår avhengig av hvem vi mottar den av må vi velge Avsender i rullefeltet til venstre. (Du ser kanskje at de tre feltene tilsammen danner en slags setning? Vår setning starter altså med Avsender.)

I det midterste feltet kan vi la stå Inneholder, og i det siste feltet skriver vi startour.no (Alfakrøllen er ikke viktig her selv om den er med på bildet. Alle epostadresser inneholder en @, så det gir ingen mening å si at den må være med for at filteret skal aktiveres...)

.

Så langt har vi laget et filter som heter Nyhetsbrev fra Startour. Regelen som må stemme for at dette filteret aktiveres er: Avsender Inneholder startour.no. Dette høres fint ut! -Men hva gjør filteret?

Foreløpig ingenting. Vi må først ta en titt nederst i filtervinduet. Til venstre i vinduet står det allerede Flytt melding til, og det er riktig, så den rører vi ikke. I midten er det et rullefelt, og i dette velger vi mappen vi opprettet i sted, nemlig Fra Startour.

Deretter er det bare å klikke OK.Filteret er opprettet! Ser du det står en hake i Påslått-boksen kommer dette filteret til å kontrollere hver eneste epost du mottar, og flytte alle som er fra Startour til den nye mappen du laget tidligere. Nå kan du bare klikke på krysset oppe i høyre hjørne av filtervinduet for å lukke det.


Godt jobbet!

Legg igjen en kommentar