StumbleUpon – bedre enn Google?

OBS! Informasjonen her kan være utdatert!

Denne artikkelen er mange år gammel, og mye kan ha endret seg siden den ble skrevet. Vær kritisk, og sjekk også andre kilder.

For undertegnede har det i mange år vært Opera som har vært nettleseren over alle andre. Den er rask, har mange praktiske løsninger, og den har generelt vært mye sikrere å bruke enn Internet Explorer. Jeg åpnet alltid Opera når jeg skulle på Internett. I det siste har derimot dette endret seg til at jeg oftere starter Firefox eller Internet Explorer før Opera. StumbleUpon gjorde nemlig sitt inntog!

Hva er Stumbleupon?

StumbleUpon (SnubleOver) er et tillegg man kan installere i Internet Explorer og FireFox. (Det finnes også (ikke særlig funksjonelle) metdoder for å installere det i Opera, og det skal visstnok gjøres fullt tilgjengelig i Opera 9.5, takk og pris!).

StumbleUpon (SU fra nå av) er en enkel, men genial idé. Grunnprinsippet er som følger:

Hvis du besøker en nettside du liker, så gir du beskjed til SU om at siden er bra. Liker du den ikke gir du beskjed om det også. Hvis du er den første som rangerer nettsiden må du gi litt mer informasjon, ettersom SU skal kategorisere den og lagre det i basen sin. Når mange nok mennesker er med på dette kan man si til SU at man f.eks har lyst til å se en nettside om kiropraktikk, og vips, så åpner den kiropraktikksiden flest mennesker liker i nettleseren din!

For at dette skal fungere forutsettes det at det er nok mennesker som deltar på rangeringen. Pr akkurat i dag (14.10.2009) oppgir SU at de har 8.471.144 medlemmer som rangerer sider. Det er nesten det dobbelte av norges befolkning det!

Hvordan installere StumbleUpon?

Etter at du har besøkt Hjemmesiden til StumbleUpon og registrert deg som medlem (eller bruker, hvis du vil kalle det det) må du installere en verktøylinje i nettleseren din. Verktøylinjen er nøkkelen til hele konseptet, og den installeres fra stumbleupon.com. Under ser du et bilde av verktøylinjen slik den ser ut i Firefox:

Resten av prosessen er automatisert. Det du må bidra med er å fortelle SU hva slags emner du vil snuble over, og svare på et par andre spørsmål.

Hvordan bruke StumbleUpon?

Den nye verktøylinjen har en del knapper, og her skal jeg ta for meg de viktigste.

  • Helt til venstre ser du selve "snubleknappen" . Et klikk på den henter opp en høyt rangert side fra en av emnene du har sagt du er interessert i.
  • Til høyre for "Stumble" ser du tomlene det er ønsket at du skal klikke på hver gang du besøker en side du mener andre bør se, eller som du synes er spesielt dårlig.
  • Ganske langt til høyre ser du det står "All". Et klikk her gir deg mulighet til å velge hvilket av emnene dine du vil snuble over, et par andre fine alternativer, og, sist men ikke minst; "Search". Under ser du et bilde av verktøylinjen slik den ser ut etter at du har klikket på all: (Klikk på bildet for å se det i full størrelse)

Search-funksjonen er det viktigste elementet her. -Og årsaken til at denne artikkelen ble skrevet.

Om å bruke StumbleUpon som søkeverktøy

Når man søker med Google må man lete gjennom elementene som listes opp, for å se hvilket treff Google har funnet som er det riktige. Har du uflaks kan du risikere å måtte bla flere sider før du finner det du leter etter.

Søker du i SU åpner (ofte) den riktige og beste siden seg med en gang. Det er riktignok noen begrensninger: SU-søk forutsetter nærmest at du er på jakt etter engelskspråklige sider. SU-søk forutsetter også at du ikke skriver inn for mange ord i søkefeltet. For mange ord gir deg fort mange fine sider å besøke, men neppe akkurat de du forventet å finne.

Er StumbleUpon en erstatning for Google?

Google er nok fremdeles best i søkeklassen, men StumbleUpon har blitt et nyttig ekstraverktøy de gangene Google ikke strekker til, eller gir for mange treff. Jeg anbefaler uansett StumbleUpon på det varmeste, både som søkeverktøy og ikke minst som et verktøy for å utvide Internett-horisonten din!

Eksterne ressurser

Legg igjen en kommentar